Σάββατο 20 Ιούνη 2020 - Κυριακή 21 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Μπήκε η νέα σειρά του Ιούνη σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης και όξυνσης των ανταγωνισμών

Η νέα σειρά καλείται να υπηρετήσει σε μία περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οι προκλητικές ενέργειες από πλευράς της τουρκικής αστικής τάξης με την ευθεία αμφισβήτηση Συνθηκών ακόμη και για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, η χρησιμοποίηση των προσφύγων στο πλαίσιο των παζαριών ΕΕ - Τουρκίας και οι εξαγγελίες για γεωτρήσεις στην περιοχή νότια της Κρήτης που έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση Σάρατζ με το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που ανησυχεί και πρέπει να σημάνει συναγερμό.

Η αστική τάξη της χώρας μας συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε πολεμικούς σχεδιασμούς και επιχειρήσεις όπως είναι η UNIFIL (φρεγάτα στα ανοιχτά του Λιβάνου), η IRINI (φρεγάτα στα ανοιχτά της Λιβύης) και άλλες. Ταυτόχρονα, έχει δώσει «γην και ύδωρ» στις ΗΠΑ με την παρουσία αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας, που αποτελούν ορμητήριο των ιμπεριαλιστών ενάντια σε άλλους λαούς. Ενισχύει το ρόλο της στην περιοχή, δημιουργώντας καπιταλιστικές συμμαχίες προς όφελός της. Τελευταίο παράδειγμα, το ελληνοϊταλικό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες και το ταξίδι του Μητσοτάκη στο Ισραήλ με κύριο θέμα τον αγωγό «EastMed».

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι εξελίξεις στο Αιγαίο, στον Εβρο και γενικότερα στα Βαλκάνια στο πλαίσιο της στρατηγικής της τουρκικής αστικής τάξης, της αστικής τάξης της χώρας μας και της εμπλοκής της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας, πολιτική που μεγαλώνει τους κινδύνους για το λαό και υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Τα σημάδια της διαφαινόμενης εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης ενισχύθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Η κυβέρνηση έχει οργανώσει νέα επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα στο όνομα - για ακόμη μια φορά - της ανάκαμψης. Ενώ η «αυστηρότητα» τήρησης των υγειονομικών μέτρων έχει πάει περίπατο, για να σωθούν τα καπιταλιστικά κέρδη.

Ολα αυτά έχουν ως συνέπεια την έκρηξη των απολύσεων, το κουτσούρεμα των μισθών, την επέκταση της εργασιακής ανασφάλειας, τη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας. Με αφορμή την πανδημία, η κυβέρνηση προχώρησε σε περιορισμό λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών με την εφαρμογή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με αυτά κατά νου, οι νεοσύλλεκτοι πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Η περίοδος της θητείας αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης περιόδου της ζωής τους. Εξακολουθούν να διατηρούν τα δικαιώματα που είχαν ως πολίτες και αυτά πρέπει να τα υπερασπίζονται και να τα διεκδικούν στη διάρκεια της θητείας τους.

Μεταξύ των άλλων έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και γενικά το δικαίωμα να διεκδικούν συνθήκες διαβίωσης που ανταποκρίνονται και ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Οπως και να υπηρετούν τη θητεία τους με βάση μόνο τις απαιτήσεις της άμυνας της χώρας και όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Είναι υποχρέωσή τους, από την πρώτη κιόλας μέρα, η απαίτηση της εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συγχρωτισμού στους θαλάμους, η αναγκαιότητα της ύπαρξης υλικών και μέσων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ακόμη, πρέπει να ζητήσουν στη μονάδα τους να υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για την παραμονή σε καραντίνα όσων φαντάρων αρρωστήσουν. Απολύμανση των χώρων όπου συνωστίζονται πολλά άτομα, όπως είναι οι θάλαμοι και τα εστιατόρια.

Μπορούν να αξιοποιούν τις αναφορές των Υπομονάδων και Μονάδων για τη διεκδίκηση της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων. Τη λήψη άμεσων μέτρων οικονομικής ενίσχυσης. Κάλυψη αποκλειστικά από την υπηρεσία και δωρεάν όλων των απαραίτητων μέσων για την εκπλήρωση της θητείας. Μέτρα για την καλυτέρευση της διαβίωσης. Το μπλοκάρισμα του αυταρχισμού και της εκδήλωσης ρατσιστικών και φασιστικών περιστατικών.

Εχουν δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, με το διάβασμα εφημερίδων, τη διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων, τη δημιουργία και αξιοποίηση της βιβλιοθήκης καθώς και προβολής ταινιών στο ΚΨΜ.

Κάθε νέος να προμηθευτεί την έκδοση «Φύλλο Πορείας».

Ευχόμαστε καλή θητεία με ψηλά το κεφάλι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ