Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο «βήχας» της συναίνεσης

«

Δημοκρατικό έλλειμμα» διαπίστωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, με αφορμή την άρνηση της κυβέρνησης να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το λεγόμενο ευρωσύνταγμα. Και φρόντισε να δημοσιοποιήσει τη θέση του με ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές και στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Σχεδόν όλα τα εθνικά Συντάγματα των χωρών-μελών εγγυώνται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, η νέα συνθήκη αρκείται στο ...να τα σέβεται και να τα αναγνωρίζει».

Ο «καημός», βέβαια, του Χρ. Πολυζωγόπουλου - όπως άλλωστε και του ΠΑΣΟΚ - για το δημοψήφισμα δεν είναι η δυνατότητα που θα έδινε στους εργαζόμενους να το απορρίψουν και να δώσουν παράλληλα ένα ηχηρό χαστούκι στον ευρωμονόδρομο, που με τόση θέρμη υπερασπίζονται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τα κόμματα του κεφαλαίου και ο ΣΥΝ. Αυτό που τον «στενοχωρεί» είναι ότι χάθηκε η ευκαιρία για ένα δημόσιο διάλογο «που δε θα εξαντλείτο στο ΝΑΙ ή ΟΧΙ, αλλά με αφορμή το ευρωσύνταγμα θα ενημερώνοντο οι πολίτες της χώρας για την προοπτική της ΕΕ, για τη νέα αρχιτεκτονική των υπερεθνικών θεσμών, για το εύρος και την κατοχύρωση των εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων και την ανάγκη για περισσότερη κοινωνική Ευρώπη»!

Είναι προφανής τόσο η επί της ουσίας συμφωνία του προέδρου της ΓΣΕΕ στο αντιδραστικό «ευρωσύνταγμα», όσο και η δημαγωγική υποκρισία που χαρακτηρίζει τον ίδιο και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στο θέμα του δημοψηφίσματος. Οπως είναι προφανές ότι για τα προσχήματα και μόνο θα αρκούσε μια τυπική «κατοχύρωση» των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων στο «ευρωσύνταγμα» - κάτι παραπάνω από τη ...«Χάρτα»- μινιατούρα που ενσωμάτωσε η ΕΕ - για τον Χρ. Πολυζωγόπουλο ώστε να θεωρήσει ότι αυτό εγγυάται τα εργασιακά δικαιώματα. Οσο για τα εθνικά Συντάγματα που επικαλείται, ξέρει καλά ότι και με τη δική του συμβολή κανένα δικαίωμα των εργαζομένων δεν κατοχυρώνεται στην πράξη. Το αντίθετο μάλιστα.

Μήπως το ελληνικό Σύνταγμα δεν προβλέπει το δικαίωμα στη δουλιά για όλους; Κι όμως, οι άνεργοι αγγίζουν τις 530.000, αποτέλεσμα των πολιτικών που και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στηρίζει. Μήπως δεν προβλέπει δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους; Κι όμως, τα ελληνικά νοικοκυριά, στο όνομα της πολιτικής που επιτάσσει την εμπορευματοποίηση των πάντων, πληρώνουν το 47% των συνολικών δαπανών για την Υγεία από την τσέπη τους και 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για την εκπαίδευση - και όχι μόρφωση - των παιδιών τους. Οσο για τη ΓΣΕΕ, αναδεικνύεται πρωτομάστορας της παραπέρα άλωσης της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, με την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ακαδημίας στην ελληνική επικράτεια. Και να μη γίνει λόγος για το δικαίωμα στη σύνταξη, ζήτημα για το οποίο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θα βρει ουκ ολίγες ...ακαθαρσίες στη φωλιά του.

Ποτισμένος μέχρι το μεδούλι με τη λογική της συνδιαχείρισης προς όφελος του κεφαλαίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ - και στο ζήτημα του «ευρωσυντάγματος» - δεν μπορεί να κρύψει το «βήχα» της συναίνεσης. Αλλωστε, δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι στις εφημερίδες που αναπαρήγαγαν αυτούσια την πρότασή του να φορτωθούν για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι το κόστος της νέας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης που κυοφορείται.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ