Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εικαστικά
Σπουδαίος εικονογράφος παιδικών βιβλίων

Ενας από τους κορυφαίους εικονογράφους παιδικών βιβλίων σε όλο τον κόσμο, ο Λιθουανός Στέισις Εϊντριγκεβίσιους, παρουσιάζει έργα του (πόστερς, σχέδια και χαρακτική) στην έκθεση που εγκαινιάστηκε χτες στην πρεσβεία της Λιθουανίας (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 49). Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του στην Ελλάδα, αν και στην τριαντάχρονη εικαστική του πορεία έχουν δημοσιευτεί, σε πολλές χώρες, κείμενα για την τέχνη του.

Ο Στέισις Εϊντριγκεβίσιους, γιος Πολωνού αγρότη και Λιθουανής, γεννημένος το 1949, έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια δουλεύοντας σκληρά τη γη. Πολύ νωρίς η οικογένειά του κατάλαβε την καλλιτεχνική του φλόγα και τον έστειλε για σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βίλνας. Από τότε έως σήμερα, έχει εικονογραφήσει εξώφυλλα βιβλίων, συνεργάστηκε σε φιλμ, εικονογράφησε παιδικά βιβλία, κατασκεύασε γλυπτά, δούλεψε τις φημισμένες «μυστηριώδεις» μάσκες του.

Για την πολιτιστική του προσφορά έχει τιμηθεί με σαράντα δύο διεθνή βραβεία (Ιαπωνία, Σλοβακία, Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη κ.α.), ενώ στο Τόκιο λειτουργεί Μουσείο Εικαστικών Τεχνών με το όνομά του. Εργα του Στέισις Εϊντριγκεβίσιους βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Εθνικό Μουσείο της Πολωνίας, στο Εθνικό Μουσείο της Πράγας, στο Μουσείο Πόστερς της Φινλανδίας, της Δανίας, στο Μουσείο Πόστερς του Εσσεν (Γερμανίας), στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ουάσιγκτον κ.α. Εχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε: Ελβετία, Πολωνία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Μεξικό, Ινδία, Αγγλία, Δανία, Μαρόκο κ.α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ