Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Εξι βδομάδες μετά την εκλογή του Προέδρου Μισέλ Αούν, νέα κυβέρνηση υπό τον Σάαντ Χαρίρι σχηματίστηκε στο Λίβανο. Απαρτίζεται από 30 υπουργούς, που προέρχονται από το σύνολο του πολιτικού φάσματος της χώρας, με την εξαίρεση του κόμματος των Φαλαγγιτών, που αρνήθηκε το χαρτοφυλάκιο που του προτάθηκε. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνονται νέα υπουργεία, όπως το υπουργείο Αντιμετώπισης της Διαφθοράς, μάστιγα της πολιτικής ζωής του Λιβάνου και, για πρώτη φορά, μία Γενική Γραμματεία για τη Γυναίκα και μία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Την επανάληψη της ψηφοφορίας σε εκλογικό τμήμα του Γκόστιβαρ (όπου υπερισχύει η αλβανική μειονότητα) αποφάσισε χτες η εκλογική επιτροπή στην ΠΓΔΜ, κάνοντας πιθανό το ενδεχόμενο ανατροπής στην κατανομή εδρών των δύο μεγάλων συνασπισμών της κεντροδεξιάς κυβέρνησης και της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης και να δρομολογηθούν νέες πολιτικές εξελίξεις, που ίσως ανοίξουν το δρόμο επανάληψης των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν πριν δύο βδομάδες. Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της προπερασμένης Κυριακής, το VMRO DPMNE καταλαμβάνει 51 έδρες στο νέο κοινοβούλιο (σύνολο βουλευτών 120), έναντι 49 της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης SDSM του Ζοραν Ζάεφ και 10 του τρίτου σε δύναμη (αλβανικού) κόμματος DUI του Αλι Αχμέτι.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, επέκρινε χτες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε από την αμερικανική εταιρεία «Apple» να καταβάλει στο Δουβλίνο 13 δισεκατομμύρια ευρώ για μη καταβεβλημένους φόρους, εκτιμώντας ότι οι Βρυξέλλες παραβιάζουν τα ιρλανδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ως γνωστόν, στις 10 Νοέμβρη η Ιρλανδία υπέβαλε έφεση κατά της απόφασης που έλαβε στις 30 Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε από την αμερικανική εταιρεία να καταβάλει στο Δουβλίνο περισσότερα από 13 δισ. ευρώ σε «μη καταβεβλημένους φόρους». Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μια περίληψη της δικής της απόφασης μέσα στη βδομάδα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν κατέληξε σε συμφωνία με την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Airbus για την αγορά 100 αεροσκαφών, ενώ το πρώτο από αυτά αναμένεται να παραδοθεί στα μέσα Γενάρη. Στο μεταξύ, η ιρανική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία (NIOC) υπέγραψε χτες συμβόλαιο με την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ για την πώληση αργού πετρελαίου, προετοιμάζοντας το έδαφος για να ανακτήσει το κομμάτι της ιταλικής ενεργειακής αγοράς που είχε πριν την επιβολή διεθνών κυρώσεων με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν και άλλα οκτώ τραυματίστηκαν, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους» επιτέθηκε προχτές σε δυνάμεις που πρόσκεινται στην ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης στη Βεγγάζη, στην υπό πολιορκία συνοικία Γκανφούντα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Κυανόκρανοι της «Αφρικανικής Ενωσης» στη Σομαλία σκότωσαν το Σαββατοκύριακο σε δύο διαφορετικά περιστατικά 11 Σομαλούς πολίτες, σε μία πόλη της περιοχής Κάτω Σαμπέλ και στην περιοχή Μάρκα.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της δυτικοαφρικανικής Γκάμπια, Αντάμα Μπάροου, ανακοίνωσε έτοιμος να αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα, μολονότι ο απερχόμενος Πρόεδρος Γιαχί Τζάμεχ αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών προτείνοντας την επανάληψή τους.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ο Νοτιοσουδανός αρχηγός των αντικαθεστωτικών Ρίεκ Μάτσαρ δήλωσε πως δεν μπορεί να μετακινηθεί από το σπίτι του στη Νότια Αφρική, όπου έχει αναζητήσει καταφύγιο, δίχως την άδεια των νοτιοαφρικανικών αρχών για «λόγους ασφαλείας».

ΚΑΪΡΟ.-- Η δεύτερη μεγαλύτερη αιγυπτιακή τράπεζα, Banque Misr, υπέγραψε χτες μνημόνιο κατανόησης με την Εμπορική Τράπεζα Κίνας, με στόχο δάνειο ύψους 500.000.000 δολαρίων, προκειμένου να πετύχει μεγαλύτερη συναλλαγματική ρευστότητα και να χρηματοδοτήσει σινο-αιγυπτιακά αναπτυξιακά έργα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Ραλφ Κλαρκ, 101 ετών, καταδικάστηκε χτες από δικαστήριο του Μπέρμιγχαμ σε 13ετή κάθειρξη για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον παιδιών, με κάποια από τα εγκλήματα να διαπράχθηκαν περισσότερα από 40 χρόνια πριν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ