Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ούτε... ούτε

Δυο συνθήματα που γεφύρωναν δεκαετίες και που οι διαδηλώνοντες συνέθεσαν εξαιτίας των αντικειμενικών συνθηκών.

Ούτε οι καταιγίδες ούτε οι βροχές λύγισαν τους κομμουνιστές, Επέτειος Πολυτεχνείου 11-17-2008. Ούτε ξερονήσια ούτε φυλακές λύγισαν τους κομμουνιστές. Δεκαετίες μέσα στα 90 χρόνια αγώνων του Κόμματος που δημιουργήθηκε και τελικά συστάθηκε ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Η ιδεολογία του εξελίσσεται σε μια μακριά πορεία, με αφετηρία το ΚΚΕ, στην οποία συμβαδίζουν με τη θέλησή τους άνθρωποι όλων των ηλικιών και από όλα τα κοινωνικά στρώματα, έχοντας πλήρη γνώση πως ούτε... ούτε.

Ξέρουν πως οι αγώνες δεν είναι ανθόσπαρτοι, αλλά τα εμπόδια μπορούν να τα ανατρέψουν, οι δρόμοι, θα τους κάνουν λεωφόρους, δεν είναι λείοι, η κάθε καινούρια γενιά θα τους επιμηκύνει, ενώ θα σκάβει όλο και πιο βαθιά για να φτάσει στον πυρήνα αυτής της παγκόσμιας ιδεολογίας που το κύριο πρόσωπο είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.

Οσοι περπάτησαν στην επέτειο των 35 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και όσοι την είδαν στη μικρή οθόνη του σπιτιού τους, ένιωσαν τον παλμό της πορείας και το αδιάκοπο νήμα που ενώνει τους εξεγερθέντες του παρελθόντος με αυτούς του παρόντος.

Είναι ένας δρόμος, που τον περπατάς κρατώντας ένα βιβλίο, ένα κελί φυλακής, όπου διαβάζεις ένα βιβλίο, ένας βράχος εξορίας, όπου διαβάζεις ένα ποίημα.

Οι ανάγκες υλικές και διανοητικές σμίγουν, γνωστικά και συνειδητά, σε αυτή την πορεία προς το σοσιαλισμό, και σε ωθούν στη διερεύνηση και διεύρυνση της βαθύτερης γνώσης γιατί την έχεις πάρει και την ακολουθείς.

Η λέξη «λύγισαν» παραπέμπει και στο βιβλίο «Ο Αλύγιστος» του Κώστα Κοτζιά και βάζει σε δοκιμασία και τις δικές μας αντοχές.

Η τελευταία πορεία της Επετείου του Πολυτεχνείου με τη βροχή να σε μουσκεύει από την κορυφή μέχρι τα νύχια, και όμως να περπατάς γιατί ξέρεις πως κάθε βήμα σε πάει πιο μπροστά, να μην αναβάλεις την πορεία σου από την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών, η εμμονή να φτάσεις στο τέρμα είναι ένα μικρό δείγμα γι' αυτό που μπορείς να προσφέρεις στο Κόμμα, στη δική σου επιλογή. Μια πορεία που ενώνει τις άκρες οριζόντια και κάθετα ανάμεσα στις γενιές των 90 χρόνων.

Μια κληρονομιά που αποδέχτηκες, μια κληρονομιά που θα αφήσεις στους άλλους που θα έρθουν μετά από σένα.

Στο πρόσωπό μας ανακατεύτηκε η βροχή με τα δάκρυά μας για τους χαμένους, τους σκοτωμένους, τους τραυματισμένους γι' αυτούς που δεν εγκατέλειψαν τη θέση τους, για όσους μας δίδαξαν επειδή δε λύγισαν.


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ