Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έκλεισε χωρίς να προχωρήσει σε εκδίκαση την υπόθεση που έφερνε την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να κατηγορείται για επιμελητειακή υποστήριξη στην «Αλ Κάιντα». Ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, Ρίτσαρντ Κέισι, απεφάνθη ότι η σαουδαραβική ηγεσία, ο υπουργός Αμυνας της χώρας και ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο χαίρουν δικαστικής ασυλίας. Ο δικαστής Κέισι απέρριψε επίσης τις κατηγορίες κατά του Τραπεζιτικού και Επενδυτικού Ομίλου Αλ Ραΐχι, της Αμερικανοσαουδικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αραβίας. Ο δικηγόρος των οικογενειών του θυμάτων τόνισε ότι θα εφεσιβάλλουν την απόφαση.

ΛΙΜΑ.- Ο πρωθυπουργός του Περού, Κάρλος Φερέρο, και ο υπουργός Αμύνης Ρομπέρτο Τσιάμπα κατόρθωσαν να επιβιώσουν της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ομηρίας στο αστυνομικό τμήμα στις Ανδεις, από εθνικιστές πρώην αξιωματικούς και στρατιώτες. Διέφυγαν αν και μόνο με έναν και δύο ψήφους διαφορά και με την πλειοψηφία των βουλευτών να απέχουν. Οπερ σημαίνει πύρρειος η νίκη του Προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο και της κυβέρνησής τους, που κλυδωνίζεται περισσότερο από ένα χρόνο.

ΚΟΝΑΚΡΙ.- Συγκέντρωση στρατιωτών και ενόπλων φρουρών χτες έξω από το προεδρικό μέγαρο της Γουινέας του Ισημερινού μετά την, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ρίψη πυρών κατά του αυτοκινήτου που μετέφερε τον Πρόεδρο Λανσάνα Κόντε. Εκτός από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Κονάκρι, μονάδες του στρατού αναπτύχθηκαν άμεσα στον κρατικό ραδιοσταθμό και σε κεντρικούς δρόμους.

ΤΟΚΙΟ.- Με την έγκαιρη ειδοποίηση του ντόπιου πληθυσμού για την εκδήλωση πιθανού κύματος ύψους έως 50 εκατοστών μετά από το σεισμό 6,8 Ρίχτερ που τάραξε χτες την ιαπωνική νήσο Ιζου στον Ειρηνικό δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Ο ινδικός στρατός δοκίμασε χθες «επιτυχώς» μικρού βεληνεκούς αντιαεροπορικό πύραυλο. Το Πακιστάν «διέψευσε» στο μεταξύ ότι παραβιάζει τη διμερή εκεχειρία, βάλλοντας με όλμους και πυροβολικό στο Ινδικό Κασμίρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ