Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ανατίναξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά, μπροστά από τα γραφεία της εταιρείας «Μελίτα», που είναι κοινοπραξία της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ΕΝΙ και της λιβυκής πετρελαϊκής εταιρείας NOC, σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, προκαλώντας υλικές ζημιές και ερωτήματα για τους απώτερους στόχους των βομβιστών, που έκαναν την επίθεση μετά τη δημοσιοποίηση της ανακάλυψης γιγαντιαίου υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου έξω από τις ακτές της Αιγύπτου στη Μεσόγειο, από την ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ΕΝΙ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Περίπου 100 ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, από τα περίπου 4.000 που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, ταξινομήθηκαν αναδρομικά εκ νέου επειδή περιείχαν πληροφορίες που κρίθηκαν εκ των υστέρων «ευαίσθητες», ανέφεραν χτες αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΠΡΟΒΙΝΤΕΝΣ.-- Τουλάχιστον έξι άτομα τραυματίστηκαν χτες όταν, για άγνωστους λόγους, κατέρρευσε μέρος του κτιριακού συγκροτήματος του πανεπιστημίου Μπράιαντ στο Σμίθφιλντ του Ρόουντ Αϊλαντ στις ΗΠΑ.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- «Στον ύπνο» φαίνεται πως έπιασαν Σομαλοί τζιχαντιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» τη στρατιωτική βάση Τζανάλε της Αφρικανικής Ενωσης, στη νότια Σομαλία, καθώς από την επίθεση που εξαπέλυσαν νωρίς χτες το πρωί σκότωσαν δεκάδες Ουγκαντέζους στρατιώτες (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέβαζαν τους νεκρούς σε 70!). Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι οι τζιχαντιστές κατέλαβαν στη συνέχεια και τη στρατιωτική βάση.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Επέστρεψε χτες στη Βουλή της ΠΓΔΜ, μετά από αποχή 15 μηνών, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση του Ζόραν Ζάεβ (κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ενόψει των διαδικασιών για το διορισμό νέου ειδικού εισαγγελέα, που θα διερευνήσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών, τη μελλοντική σύνθεση μεταβατικής κυβέρνησης και τη διοργάνωση νέων πρόωρων εκλογών τον Απρίλη του 2016.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη βορειοανατολική πολιτεία της Ινδίας Ασαμ, όπου οι μουσώνες προκάλεσαν το ξεσπίτωμα 800.000 ατόμων και εκτεταμένες ζημιές σε 1.600 χωριά, σύμφωνα με τηλεγράφημα του «Ασοσιέιτεντ Πρες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ