Κυριακή 2 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Στο Λένινγκραντ των αγώνων, οι δύο συνένοχοι

Ακούγεται ακόμα ο αχός του μεγάλου πατριωτικού πολέμου των κομμουνιστών κατά της ναζιστικής μηχανοκίνητης βαρβαρότητας. Εκεί στις όχθες του Νέβα ακούγεται η βροντερή φωνή της Επανάστασης, η φωνή του Βλαδίμηρου Λένιν, η φωνή των λαών του κόσμου για τα δικαιώματα στη ζωή. Στις λευκές νύχτες, αχνοθάμπει η εικόνα του «ΑΥΡΟΡΑ», ενός ιστορικού συμβόλου της μεγάλης εξέγερσης.

Το αναζητούμε στις τηλεοπτικές εικόνες των ημερών και της ιμπεριαλιστικής αυτοκρατορίας του κακού. Αφαντο. Εκεί στις θαυμαστές λεωφόρους, τις περίτεχνες γέφυρες, τα φωτεινά παλάτια, δυο φαντάσματα της «νέας τάξης», ο Τζορτζ Μπους και ο Βλαντιμίρ Πούτιν σφίγγουν τα χέρια. Συνωμοτικά χαμόγελα και η χαιρέκακη ενδιάθετη μεγαλοστομία: «Σας τη σκάσαμε»...

Γεύμα, αργότερα, των ρωμαϊκών χρόνων για τους είκοσι, μετά από γευστική δοκιμασία ειδικής ομάδας καραμπινιέρων. Και η κυνική διαβεβαίωση ότι «πάνε οι παλιοί καιροί και μαζί οι εργαζόμενοι και οι λαοί του κόσμου». Από το βάθος της Ιστορίας, η απάντηση των εργαζομένων του κόσμου: Ανυποχώρητοι προχωρούμε!


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ