Τετάρτη 2 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο λαός ρυθμιστής των εξελίξεων

Η «μεταμφίεση» του πολιτικού συστήματος, όπως αυτή επιδιώκεται την τελευταία περίοδο, δεν είναι καθόλου τυχαία, όχι μόνο ως προς τη στιγμή που επιχειρείται, αλλά και ως προς το περιεχόμενό της. Κοινός παρονομαστής πλουτοκρατίας και κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων είναι ο παραπέρα εγκλωβισμός λαϊκών στρωμάτων. Είναι η ανακοπή της ριζοσπαστικοποίησης δυνάμεων, που σταδιακά βλέπουν το πραγματικό, αποκρουστικό, πρόσωπο των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται αυτό που το ΚΚΕ, από το 1990, τους προειδοποιούσε: Οτι αποτελεί μονόδρομο για το κεφάλαιο η προσαρμογή της Ελλάδας στις συνθήκες και τις στρατηγικές της ΕΕ, της ΟΝΕ, του ΝΑΤΟ. Μονόδρομο, που το δικομματικό πολιτικό σύστημα διασφάλιζε τη συνέχειά του.

Κάτω, όμως, από τη διαρκώς διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, τα επιτελεία των κομμάτων που υπηρετούν την άρχουσα τάξη επιδιώκουν το «μασκάρεμα» του πολιτικού συστήματος, ώστε να εξασφαλίσουν με άλλο πρόσωπο και από την πίσω πόρτα τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Σε αυτό, ιδιαίτερο ρόλο παίζουν και οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που υποκριτικά λένε - κατηγορώντας το ΚΚΕ - ότι η πάλη κατά του δικομματισμού προσφέρει στήριξη στη ΝΔ. Το καθένα από αυτά τα κόμματα επιχειρεί να «εξαγνίσει», μέσα από μια αριστερόστροφη φρασεολογία τις αντιλαϊκές πολιτικές που υπηρέτησε και υπηρετεί είτε από κυβερνητικές θέσεις, είτε από θέσεις διοίκησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Ξεχνούν» ότι η στάση απέναντι στην πολιτική της πλουτοκρατίας, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι το μοναδικό κριτήριο των θέσεων και της πολιτικής πρακτικής κάθε κόμματος. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. έχουν τοποθετηθεί με τέτοια σαφήνεια, που δεν υπάρχει κανένα ερωτηματικό για τη στάση τους.

Σήμερα, στο φόντο της «αναδιαμόρφωσης» του πολιτικού σκηνικού, περνούν μια σειρά από αντεργατικά μέτρα, όπως π.χ. το Ασφαλιστικό. Αν και το κύμα κινητοποιήσεων σε βάρος του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης ήταν ισχυρό, εντούτοις, δεν ήταν αρκετό για να αποτραπεί η ψήφισή του. Και αυτό πρέπει να είναι ένα στοιχείο χειραφέτησης και διαπαιδαγώγησης του λαϊκού κινήματος, ώστε πιο αποφασιστικά να αντιδράσουν στο σύνολο της επίθεσης που προωθεί η κυβέρνηση. Ή το εργατικό και λαϊκό κίνημα και η νεολαία θα ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, θα αντιταχθούν σε νέους εκβιασμούς, σε διλήμματα και ψεύτικες ελπίδες, ή θα οδηγηθούμε σε νέους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, σε ανακοπή των αναζητήσεων διεξόδου προς όφελος του λαού και επιστροφή από την πίσω πόρτα στο ίδιο καθεστώς διακυβέρνησης.

Το ΚΚΕ ποτέ δεν έκρυψε τις δυσκολίες ή τους κινδύνους, ποτέ δεν είπε ψέματα στο λαό. Καλεί τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, να χαράξουν τη δική τους στρατηγική και πολιτική, που θα υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα, σε πλήρη αντίθεση με τα σχέδια, που ήδη βρίσκονται σε υλοποίηση, της άρχουσας τάξης και των κομμάτων που τα υπηρετούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το ΚΚΕ ποτέ δεν καθόρισε τη στρατηγική του, βλέποντας με το ένα μάτι στις κάλπες. Ακριβώς γι' αυτό έχει τη δυνατότητα να αντικρίζει τους εργαζόμενους κατάματα και να τους καλεί να γίνουν αυτοί ο ρυθμιστής των εξελίξεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ