Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

Πατριδογνωμόνιο
Ανάσα χωρίς μηχανική καπιταλιστική υποστήριξη

Με την κορύφωση και το κλείσιμο του 46ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, και κυριολεκτικά με τα τραπεζάκια έξω για να κάθεσαι σαν άνθρωπος κι όχι σαν κατηγορούμενος σε εδώλιο, νομίζω σύντροφοι πως πρέπει να επισημάνουμε με υπομονή, επιμονή και πείσμα, καθημερινά ως το επόμενο, μερικά γεγονότα που χάνονται στον ορυμαγδό των συμπιεσμένων εξελίξεων.

Κι όταν λέω γεγονότα δεν εννοώ τη φύση, απ' τις καταιγίδες ως τις πυρκαγιές, ούτε την επιστήμη, απ' τον κορονοϊό ως την παιδαγωγική της μασκοφορίας. Αναφέρομαι σε «πολεμικά» γεγονότα επίθεσης εναντίον του Κόμματος και κυρίως της νεολαίας του. Κι αυτό γιατί στο αγωνιώδες υπόστρωμα των ημερών της επιβίωσης, ο επιστημονικός αντικομμουνισμός έχει δώσει τα ρέστα του.

Παράδειγμα: Εγινε απόπειρα να απαγορευτεί η διαφήμιση του Φεστιβάλ από την google και το facebook. Το σκεπτικό άθλιο και εν πολλοίς αισχρό. Για να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών, λένε, να μην γίνουν αναφορές σε υπάρχοντα ή προτεινόμενα νομοθετήματα, λένε, μ' ένα γενικό σκεπτικό των δικτατορικών κολοσσών που φτάνει μέχρι τα ναρκωτικά. Οι βόμβες τους εναντίον μας στο πεδίο της αγοράς της κοινωνικής δικτύωσης.

Απάντηση: αυτά και άλλα πολυεθνικά τέρατα έπεσαν πάνω στην ανθρωπότητα, ιδιοποιούμενα την αγορά, και αυτοδιαφημίζονται κατά κόρον για τον έλεγχο που ασκούν σε τέσσερα επίπεδα με αφορμή την πανδημία. Μετατρέποντας τον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης σ' ένα απέραντο περιφραγμένο στρατόπεδο όπου συγκεντρώνουν και διακινούν κάθε πληροφορία, πρόσβαση, τις τιμές και την απόδοση όλων των προϊόντων. Από τις μάσκες και τα εμβόλια, τα αντισηπτικά και το χαρτί υγείας, των οποίων τη διανομή εξασφάλισε η amazon, ως το πλαίσιο διεξαγωγής τεστ που διαμόρφωσε η google κι ακριβοπούλησε, ως τις εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών κρουσμάτων που «σέβονται» τα προσωπικά δεδομένα, που επέβαλαν η apple και η google από την Αμερική ως τη Γερμανία.

Η ενσωμάτωση των τεχνολογιών που πολυδιαφημίζεται απ' αυτούς τους κολοσσούς στην καθημερινότητά μας, όχι μόνον επιτρέπεται, αλλά τους αποδίδει και τεράστια κέρδη μέσω στοχευμένης διαφήμισης. Πραγματικότητα: ο πολύς ο κόσμος βλέπει αυτούς τους τεχνολογικούς γίγαντες απλουστευμένα και διευκολυντικά, απλά ως πλατφόρμες ψηφιακών αγορών. Στην ουσία έχουν κατασχέσει τις ζωές και τις δραστηριότητές μας. Στα έξυπνα κινητά, ημών των ηλιθίων, είναι εγκατεστημένο σε ποσοστό 80% π.χ. το λειτουργικό σύστημα της google. Δεν ελέγχουν την αγορά. Είναι η αγορά (Οπως ομολογεί και ο κ. Staab, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου. Εκεί διδάσκει «κοινωνιολογία του μέλλοντος της εργασίας»).

Οι σειρήνες: κανονικά θα 'πρεπε να ηχούν οι σειρήνες του πολέμου με αφορμή την απόπειρα μετατροπής του Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε ...γαλατικό χωριό, που κανείς δεν μπορεί να διαφημίσει αλλά όλοι ξέρουν ότι υπάρχει κι αντιστέκεται, δεκαετίες τώρα, στις λεγεώνες του ....imperium capitalisticum.

Στόχος δεν είναι το χωριό αυτό καθ' αυτό, που επειδή το λένε και γαλατικό δε σημαίνει ότι θα το σώσουν οι πραιτωριανοί του ΝΑΤΟ, που σκοτώνονται μεταξύ τους ποιος θα πρωτοπουλήσει όπλα στο διπλανό του για τον επικείμενο τρίτο μεγάλο πόλεμο. Είναι το μαγικό φίλτρο της ιδεολογικής υπεροχής του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, πιο επίκαιρο και πιο αναγκαίο από ποτέ, που μπορεί να επιτρέψει στις μάζες και τα νιάτα να ανασαίνουν χωρίς μηχανική καπιταλιστική υποστήριξη.

Ως το 47ο, ανάμεσα στ' άλλα έχουμε και το καθήκον να ξεμπροστιάζουμε στις ίδιες τους τις οθόνες, κινητές κι ακίνητες, τι διαφημίζουν αυτοί, και... τι διαφημίζουμε εμείς.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ