Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ

Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ
Αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος στην Παιδεία

Η στρατηγική της υπηρέτησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου με ταυτόχρονη αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος είναι κοινή και για τη ΝΔ και για το ΠΑΣΟΚ. Η στρατηγική αυτή είναι ανάγλυφη και στον τομέα της εκπαίδευσης, εκεί όπου έχουν αναφορά και εμπειρίες οι νέοι άνθρωποι που βρίσκονται στους χώρους της εκπαίδευσης, αλλά και τα νέα ζευγάρια που έχουν μικρά παιδιά και ανακαλύπτουν ότι όσο κι αν μετράνε και ξαναμετράνε... δεν τους φτάνει το εισόδημά τους για να καλύψουν ανάγκες που είναι δικαίωμά τους να καλύπτονται από το κράτος.

Γνωρίζουν οι νέοι γονείς, για παράδειγμα, τη γιγάντωση της επιχειρηματικής δράσης στην προσχολική αγωγή, όπου, για παράδειγμα, για το έτος 2009 έχουν αποκλειστεί 60.000 παιδιά. Το ιδιωτικό νηπιαγωγείο ήταν κυρίαρχη πραγματικότητα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ξανάγινε επί ΝΔ, με την υποχρεωτικότητα ενός έτους προσχολικής αγωγής, που θεσμοθετήθηκε χωρίς να έχουν γίνει νέα νηπιαγωγεία και να έχει προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό.

Πάνω από 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο είναι το τίμημα που πληρώνει η λαϊκή οικογένεια προς τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης!

Μπορεί να εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ τις ξένες γλώσσες στα σχολεία, όμως ήταν κοινώς ομολογημένο ότι ...αν δεν πήγαινες φροντιστήριο, από το σχολείο δε θα τις μάθαινες. Μπορεί η ΝΔ να εισήγαγε τη δεύτερη ξένη γλώσσα στο σχολείο, και πάλι, όμως, η αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών είναι δεδομένη και διογκώνεται κιόλας με αναγκαστική δεύτερη γλώσσα! Εως και 900 ευρώ φτάνουν τα δίδακτρα των φροντιστηρίων για τις ξένες γλώσσες. Χρόνια τώρα, επίσης, υπόσχονται συστήματα «πρόσβασης» στην ανώτατη εκπαίδευση που τάχα θα μειώσουν την παραπαιδεία και την ανάγκη των φροντιστηρίων, αλλά το αποτέλεσμα είναι κάθε φορά η διόγκωσή τους. Και πάλι, όμως, τόσο με όλα τα συστήματα που έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και με όσα υπόσχονται... τα φροντιστήρια φαίνεται ότι θα αυξηθούν για τις λαϊκές οικογένειες!

Και ανεβαίνοντας εκπαιδευτικές βαθμίδες, ανεβαίνουν και τα έξοδα. Η σίτιση και η στέγαση, οι κοινωνικές παροχές προς τους φοιτητές και σπουδαστές είναι ήδη «μακρινό όνειρο», με ευθύνες και των δύο αστικών κομμάτων που κυβέρνησαν. Η λαϊκή οικογένεια πρέπει να χώνει βαθιά το χέρι στην τσέπη, ιδιαίτερα για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, για πανάκριβα νοίκια, διατροφή και μετακίνηση. Στα 1.000 ευρώ φτάνει το μηνιαίο κόστος για έναν φοιτητή που σπουδάζει μακριά από το σπίτι του! Ούτε 2 ευρώ δεν έδιναν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ανά φοιτητή για σίτιση, ενώ μόλις το 1% των φοιτητών μένουν στις εστίες. Εκεί δε που υπάρχουν ιδιώτες - εργολάβοι, αυτά τα δύο και παραπάνω ευρώ οι φοιτητές τα πληρώνουν στις λέσχες από την τσέπη τους και ...προκαταβολικά! Γνωρίζουν οι νέοι, γνωρίζουν οι γονείς την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος για μια κατ' όνομα μόνο δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Πρέπει να τους τιμωρήσουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ