Πέμπτη 19 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τους «προσγειώσουμε»

Προχτές η ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», ενάντια στο «Ζέπελιν». Ενώ καθημερινά αποκαλύπτονται νέα στοιχεία για όλους αυτούς τους μηχανισμούς παρακολούθησης της ζωής των πολιτών, το δικαστήριο καλύφθηκε πίσω από τα κυβερνητικά ψευτοεπιχειρήματα, περί δήθεν ικανοποιητικής προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δε μας προξενεί εντύπωση φυσικά το γεγονός αυτό, λίγο - πολύ ήταν αναμενόμενο, για όποιον δεν έχει πολλές αυταπάτες για το ρόλο της Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για θέματα όπως η υπόθεση «Ζέπελιν»...

Ωστόσο, η απόρριψη της αίτησης δεν μπορεί να κρύψει τις χονδροειδείς παραβιάσεις στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, ακόμα και του ίδιου του Συντάγματος. Και κυρίως, η δικαστική αυτή απόφαση δε νομιμοποιεί στη συνείδηση του λαού τη διατήρηση και επέκταση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής. Ολοι - μα όλοι - γνωρίζουν ότι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν απλά ένα βολικό πρόσχημα, για να μας φέρουν όλα αυτά τα νέα συστήματα τύπου «Μεγάλου Αδελφού», από κοντά και το αερόπλοιο. Στην πραγματικότητα όλα τα μέτρα εντάσσονται σε μια γενικότερη προσπάθεια να περιοριστούν καίρια οι δημοκρατικές κατακτήσεις, σπείροντας κατ' αρχάς το φόβο για την ετοιμότητα του σπιούνου, ανά πάσα στιγμή να εντοπίσει και να «ενημερώσει» για τη δράση, τη ζωή την ίδια του καθενός.

Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στην ίδια λογική με το ηλεκτρονικό φακέλωμα της Συνθήκης Σένγκεν, με μηχανισμούς καταστολής όπως η Ευρωπόλ και ο «Ευρωστρατός», με την αντιτρομοκρατική συνεργασία ΗΠΑ - ΕΕ, με την «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατία οι αγωνιστικές εκδηλώσεις του λαού. Φυσικά, ο εντεινόμενος αυταρχισμός εκδηλώνεται και με τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, ξυλοδαρμών και βάναυσης εν γένει μεταχείρισης σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών που είναι πλέον καθημερινά. `Η τις παρακολουθήσεις συνελεύσεων σωματείων εργαζομένων.

Ολες αυτές οι αποφάσεις πάρθηκαν από ελληνικές κυβερνήσεις. Τους «πυλώνες» του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση, οικοδόμησαν όλο αυτό το αντιδημοκρατικό πλέγμα και επέβαλαν την ασυδοσία του ΝΑΤΟ, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της «ασφάλειας» των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και για να αλλάξει, το τελευταίο ίσως που χρειάζεται, είναι η επίκληση της «Θέμιδος» να ανοίξει τα μάτια της και να κρίνει το άδικο. Ο ελληνικός λαός, οι μαζικοί του φορείς, έχουν το ιστορικό φορτίο να επιτελέσουν τούτο το έργο. Αυτοί πρέπει να συνεχίσουν πιο έντονα τον αγώνα ενάντια σε κάθε αντιδημοκρατική μεθόδευση, με άμεσο στόχο την αποκαθήλωση των μηχανημάτων παρακολούθησης και τον άμεσο τερματισμό της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Αλλωστε, αυτοί έχουν και τη δύναμη για να το επιτύχουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ