Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Αναψαν χτες τα αίματα στο Ινδικό Κοινοβούλιο κατά την αντιπαράθεση του υπουργού Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες και την ηγέτιδα του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Κογκρέσου, Σόνια Γκάντι, με αιχμή αλληλοκατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα έως και χρηματισμούς αξιωματούχων από πρώην πρέσβεις των ΗΠΑ. Η αντιπαράθεση έγινε κατά τη διαδικασία κίνησης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βασπαγί.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Η φονική επιδρομή ενόπλων κατά αστυνομικού τμήματος περιοχής του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν άφησε πίσω της 22 νεκρούς. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, η επίθεση έγινε στο χωριό Τάργουεϊ της επαρχίας Πακτίκα, ενώ οι δράστες έφυγαν παίρνοντας μαζί τους τέσσερις αστυνομικούς ως ομήρους.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τρεις νεκροί, πάνω από 1.100 τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές σε περισσότερα από 8.000 σπίτια είναι ο απολογισμός του σεισμού των 5,7 Ρίχτερ που έπληξε το Σάββατο τη Βόρεια Κίνα.

ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ.-- Την εξάρθρωση πυρήνα της Τζεμάα Ισλαμίγια στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσαν χτες οι ταϊλανδικές αρχές μετά την προ ημερών σύλληψη του λεγόμενου Χαμπαλί που φέρεται ως ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης. Σύμφωνα με τον ταϊλανδέζικο Τύπο, ο Χαμπαλί ανακρίνεται ήδη από Αμερικανούς πράκτορες σε μυστική τοποθεσία έξω απ' την Μπανγκόνγκ.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ο 61χρονος Ρίτσαρντ Μπάτλερ, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ, διορίζεται τον Οκτώβρη στη θέση του νέου γενικού κυβερνήτη και αντιπροσώπου της βασίλισσας της Βρετανίας στην Αυστραλία.

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Υπό έλεγχο τέθηκαν όλες οι εναπομείνασες πυρκαγιές στην Ιβηρική Χερσόνησο αναφέρθηκε από τις ισπανικές και τις πορτογαλικές αρμόδιες αρχές το Σαββατοκύριακο.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Πυρά από πολυβόλα δέχτηκε την Κυριακή το ελικόπτερο του Προέδρου της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, καθώς πλησίαζε την κοινότητα Γρανάδα στην επαρχία της Αντιόκια, δήλωσε εκπρόσωποό του. Κανείς δεν τραυματίστηκε.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Πέντε νεκροί (δύο αστυνομικοί και 3 πολίτες) και 90 τραυματίες είναι ο απολογισμός των σκληρών συγκρούσεων που ξέσπασαν στην περιοχή Ισφαχάν, στο Δυτικό Ιράν, μετά από απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για συνένωση του χωριού Σαρνταότ με την πόλη Σεμιρόμ. Το Σαρνταότ μετατράπηκε επί 2 24ωρα σε πεδίο σκληρών μαχών και τα πνεύματα κατευνάστηκαν, όταν ανακλήθηκε από το υπουργείο η απόφαση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ