Τρίτη 19 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει;

Η ΕΕ είναι ένωση του κεφαλαίου, δεν έγινε ούτε υπάρχει για το καλό των λαών, αλλά για την κερδοφορία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, για πιο φθηνή και χειραγωγήσιμη εργατική δύναμη, για να κερδίσει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Δεν είναι αντίπαλο δέος των ΗΠΑ, αλλά ανταγωνιστής και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Η ένταξη και προσαρμογή της Ελλάδας στην ΕΕ γίνεται γιατί συμφέρει την αστική τάξη, το κεφάλαιο, που αποκτά δυνατότητες να βγει στην ευρωπαϊκή αγορά, να διευρύνει τα κέρδη του κλπ.

Αν και στην ΕΕ κυριαρχεί ως σύμφυτο χαρακτηριστικό η ανισομετρία και οι σχέσεις ανισοτιμίας, η αστική τάξη προτιμά να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια έστω και σε υποδεέστερη θέση.

Η ένταξη προσφέρει πολιτική στήριξη με κάθε μέσο στο αστικό σύστημα, αφού γίνεται μέρος της ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής ένωσης. Δίνει τη δυνατότητα να χειραγωγεί και τρομοκρατεί το κίνημα.

Αν η Ελλάδα ήταν μακριά από τις δεσμεύσεις της ΕΕ, αν ήταν μια Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, της εργατικής εξουσίας, που θα οργάνωνε την οικονομία και την κοινωνία στη βάση των ανθρώπινων αναγκών και όχι του κέρδους, ο λαός θα ευημερούσε. Αλλά και σήμερα, αν η Ελλάδα ήταν εκτός ΕΕ, αυτοί που θα είχαν πρόβλημα είναι το πολιτικό σύστημα, η αστική τάξη, τα κόμματά της, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν σε δύσκολη θέση, αφού δε θα βρισκόταν σε μια διακρατική Ενωση των συνασπισμένων μονοπωλίων. Η εξουσία του κεφαλαίου δε θα είχε τη στήριξη που σήμερα έχει. Το ίδιο και η καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας.

Για το λαό θα ήταν καλύτερα. Θα είχε περισσότερες προϋποθέσεις να εμποδίσει ορισμένες από τις πιο σκληρές επιλογές της ΕΕ, θα είχε περισώσει δικαιώματα και σήμερα από καλύτερες θέσεις θα πάλευε για τη δική του προοπτική, για μια Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, που θα αναπτύσσει ισότιμες και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τις άλλες χώρες, αφού θα μπορεί να αξιοποιήσει τους καρπούς της λαϊκής οικονομίας. Βεβαίως, το ΚΚΕ δεν προτείνει μια Ελλάδα των μονοπωλίων έξω από την ΕΕ, γιατί η λαϊκή ευημερία εξαρτάται από το ποιος έχει την εξουσία. Εντάσσει την πολιτική του για διεθνή συνεργασία και διεθνιστική δράση στην πάλη των λαών για ριζικές αλλαγές. Ανεξάρτητα από το διεθνή περίγυρο σημασία έχει η όσο γίνεται μεγαλύτερη αυτάρκεια και η όσο γίνεται λιγότερη εξάρτηση από διεθνείς οικονομικές σχέσεις που καθορίζονται από τα μονοπώλια.

Γι' αυτό η καταδίκη της ΕΕ είναι μονόδρομος. Οποιοι θέλουν να αντισταθούν στην ΕΕ, να την καταδικάσουν αποφασιστικά, όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα μέσα στην ΕΕ δεν έχει μέλλον, αλλά πρέπει να υπάρξει ρήξη, αποδέσμευση από αυτήν, όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να εκφραστούν με το ΚΚΕ.

Ο ελληνικός λαός μπορεί να βρει το δρόμο του μέσα από την πάλη, που ξεκινάει από την ανυπακοή και απειθαρχία και φτάνει έως την ουσιαστική ρήξη με την ίδια την ΕΕ. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που λέει ότι είναι ασυμβίβαστη η κυριαρχία των μονοπωλίων, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ