Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Από τον Μένιο Κουτσόγιωργα στον Χάρι Πότερ

Η κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται, όπως έδειξαν και οι δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ο πανικός που τους διακατέχει μπροστά στο ενδεχόμενο της απώλειας της εξουσίας (που αποτελεί γι' αυτούς αυτοσκοπό), με ό,τι αυτό σημαίνει, τους εξανάγκασε να ανασύρουν την Κουτσογεωργική θεωρία του φωτός και του σκότους. Οι αναφορές του κ. καθηγητή έφτασαν τη δεκαετία του '60 και του '50. Αν χρειαζόταν μπορεί να έφτανε και στο 1821. Μίλησε για διώξεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια και ταλαιπωρίες της Mega-λης δημοκρατικής παράταξης από το κράτος της Δεξιάς. Και ναι μεν είχε δίκιο ως προς το πρώτο σκέλος, όμως ξέχασε ότι τα περισσότερα στελέχη του βρίσκονταν στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο της ΕΚ, που οι ευθύνες της ήταν εξίσου μεγάλες στον τομέα αυτό. Στα δημοφιλή παιδικά αναγνώσματα της Τζόαν Ρόουλιγκ, με ήρωα τον Χάρι Πότερ, υπάρχει και κει η δύναμη του σκότους, που αντιπαλεύει τις δυνάμεις του φωτός, και την εκπροσωπεί ο Μάγος Βόλντεμορτ, που τον αποκαλούσαν «Ο Ξέρεις Ποιος». Στο ΠΑΣΟΚικό παραμύθι του εκσυγχρονισμού Ο Ξέρεις Ποιος είναι η Δεξιά μόνο που υπάρχει μια λεπτομέρεια. Ο Ξέρεις Ποιος είχε αποφοιτήσει από το Χόγκουαρτς, που ήταν η ίδια σχολή μάγων που υπηρετούσε και η αντίπερα όχθη.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Οικολογικός εφιάλτης

Σύμφωνα με στοιχεία του WWF οι «ειρηνιστικοί» βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ, εκτός των ανθρωπίνων θυμάτων και την τεράστια οικονομική καταστροφή προξένησαν και ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές. Σήμερα τα επίπεδα του υδραργύρου στο χώμα και το νερό στο Πάντσεβο είναι διπλάσια από τα όρια ασφαλείας. Οι συγκεντρώσεις αρωματικών υδρογονανθράκων σε ορισμένες περιοχές δεκαπλάσιες του επιτρεπτού ορίου. Η περιεκτικότητα του εδάφους σε υδρογονάνθρακες 70 ως και 100 φορές πάνω από το φυσιολογικό. Και τα περισσότερα πόσιμα νερά δηλητηριασμένα.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

«Το Πάντα» τ. 33

Με εντυπωσιακό εξώφυλλο, ένα βασιλαετό, και μια ευχάριστη είδηση: της επιστροφής του σπάνιου αυτού πουλιού στη Δαδιά κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος του WWF. Ενα τεύχος που αναφέρεται, επίσης, στις κινητοποιήσεις για το άρθρο 24 (που δυστυχώς οι νεοφιλελεύθεροι κυβερνώντες, υπό το γενικό πρόσταγμα των Σημιτοβενιζέλων και της πλαστής πλειοψηφίας, που διαθέτουν στη Βουλή, ελέω του καλπονοθευτικού συστήματος φρόντισαν να ψηφίσουν), το Σχοινιά (ένα στοίχημα που ακόμα δεν έχει κριθεί οριστικά), τη λειψυδρία και τα φυσικά οικοσυστήματα, την προστασία του Δούναβη, την Κερκίνη, και φυσικά το Panda Club, το οποίο αποτελεί το βήμα των μικρών φίλων της οργάνωσης αυτής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ