Παρασκευή 19 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν, καθώς ο πρωθυπουργός έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη 65 βουλευτών της 120μελούς Βουλής μετά τις εκλογές της 9ης Απρίλη. Παράλληλα, χτες ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, προέτρεψε ξένους πρέσβεις να αντιμετωπίσουν «με ανοιχτό μυαλό» τη δήθεν ειρηνευτική πρόταση για το Παλαιστινιακό που αναμένεται να παρουσιάσει ο Τραμπ στις αρχές Ιούνη. Και οι δύο πλευρές, σημείωσε, «θα χρειαστεί να κάνουν συμβιβασμούς».

ΜΟΣΧΑ.-- Οι δυνάμεις του ρωσικού στόλου της Βαλτικής Θάλασσας είναι σε ετοιμότητα μετά τη χτεσινή είσοδο ομάδας 4 πλοίων του ΝΑΤΟ (από ΗΠΑ, Πολωνία, Τουρκία και Ισπανία) στη Βαλτική, ανέφερε το ρωσικό Κέντρο Διαχείρισης Εθνικής Αμυνας. «Για να υπάρξει άμεση αντίδραση σε περίπτωση πιθανών συμβάντων ή ατυχημάτων στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, οι δυνάμεις του στόλου της Βαλτικής παρακολουθούν τα πλοία του ΝΑΤΟ», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις είχε ακολουθηθεί η ίδια πρακτική από τη ρωσική πλευρά.

ΦΟΥΝΣΑΛ.-- Μετά από ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στο νησί Μαδέρα της Πορτογαλίας στον Ατλαντικό, που το απόγευμα της Τετάρτης έπεσε από ύψος σε σκεπή σπιτιού, 29 Γερμανοί τουρίστες (11 άνδρες και 18 γυναίκες) σκοτώθηκαν και άλλοι 28 άνθρωποι, επιβαίνοντες αλλά και Πορτογάλοι πολίτες, τραυματίστηκαν. Για τα αίτια του δυστυχήματος διενεργείται έρευνα από τις αρμόδιες αρχές, που ανακοίνωσαν και τριήμερο πένθος.

ΟΣΛΟ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Επιχορήγηση ύψους 215 εκατ. ευρώ ενέκρινε τη Δευτέρα η Κομισιόν για την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει νορβηγικό αέριο προς την Πολωνία, μέσω Δανίας και Βαλτικής Θάλασσας. Ο αγωγός της Βαλτικής, γνωστός και ως «Νορβηγικός Διάδρομος» («Norwegian Corridor»), αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022 και να συμβάλει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της περιοχής από τη Ρωσία. Θα μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα νορβηγικού φυσικού αερίου το χρόνο κατευθείαν στην Πολωνία και από εκεί σε χώρες της Βαλτικής αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης (Ουκρανία, Τσεχία, Σλοβακία).

ΣΟΦΙΑ.-- Εκτός κυβέρνησης είναι από χτες ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Μανόλεφ, έπειτα από την έναρξη εισαγγελικής έρευνας που εξετάζει αν ο Μανόλεφ έκανε κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο Μανόλεφ παραιτήθηκε δηλώνοντας αθώος.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Τους αδελφούς του πρόσφατα ανατραπέντος Προέδρου του Σουδάν Ομάρ Μπασίρ, Αμπντάλα και Αμπάς, συνέλαβαν χτες στρατιωτικοί της νέας κυβέρνησης με την κατηγορία της διαφθοράς. Οι διαδηλώσεις πάντως συνεχίζονται από τις αρχές Δεκέμβρη, με τμήμα της αντιπολίτευσης να απαιτεί την άμεση παράδοση της εξουσίας σε πολιτική μεταβατική κυβέρνηση.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (HRW) κατηγόρησε τις ιρακινές αρχές ότι δεν έχουν πάρει μέτρα για να σταματήσουν βασανιστήρια που γίνονται σε βάρος όσων κατηγορούνται πως βοήθησαν ή συμμετείχαν στις «δομές» κυβέρνησης που είχαν στήσει οι τζιχαντιστές στο βόρειο Ιράκ.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ανθρωπιστική βοήθεια 95 τόνων σε χιλιάδες Ιρανούς πλημμυροπαθείς ανακοίνωσαν χτες πως αποστέλλουν από κοινού τα παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι πλημμύρες στο Ιράν από το Μάρτη έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 76 ανθρώπων, ενώ οι πληγέντες υπολογίζονται σε πολλές χιλιάδες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ