Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Επιχειρηματικό ρεσάλτο στα νοσοκομεία

«

Το στοίχημα κερδήθηκε» καθώς «άλλαξε το τοπίο των οικονομικών της Υγείας» δήλωσε τις προάλλες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Και λίγο μετά ενημέρωνε πως η προμήθεια του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων θα γίνει με μέθοδο «λίζινγκ», επικαιροποιώντας παλιότερους νόμους του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, με την ενοικίαση των σύγχρονων επιτευγμάτων της τεχνολογίας και όχι με την απόκτησή τους απ' τα νοσοκομεία που θα τα λειτουργήσουν με μόνιμο προσωπικό. Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», η κυβέρνηση μετατρέπει - με μεσάζοντα τα νοσοκομεία - τα ασφαλιστικά ταμεία σε πελάτες των επιχειρήσεων εξοπλισμού καθώς οι πληρωμές για εξετάσεις υψηλής τεχνολογίας θα γίνονται κατά πράξη απ' τα Ταμεία.

Η κυβέρνηση προβάλλει το έωλο επιχείρημα πως αναγκάστηκε να κάνει αυτή την επιλογή γιατί υπάρχουν σύγχρονα μηχανήματα που αχρηστεύτηκαν. Και γιατί συνέβη αυτό; Μα γιατί δεν υπήρξε ποτέ το απαραίτητο προσωπικό για να τα λειτουργήσει. Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί ο αξονικός τομογράφος του «Ευαγγελισμού» που νοικιάστηκε πριν πέντε χρόνια με αυτή τη μέθοδο και στο τέλος του περασμένου Φλεβάρη θα μπορούσε να αποκτηθεί με το συμβολικό ποσό του ενός ευρώ. Ομως δεν αποκτήθηκε γιατί δεν προσλήφθηκε - και δεν εκπαιδεύτηκε - το απαραίτητο προσωπικό. Μάλιστα τα κοράκια της επιχειρηματικής δραστηριότητας πλασάρουν ως ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ακόμα και τα κρεβάτια για να ζητήσουν με τη μέθοδο «λίζινγκ» ιδιότυπες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Πάνω από μια εικοσαετία οι κυβερνήσεις του δικομματισμού επικαλούνται τις ελλείψεις προσωπικού - που προκαλούν οι ίδιες με την πολιτική της υποχρηματοδότησης - για να εκχωρήσουν βασικούς τομείς των δημόσιων νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα. Ατύπως η εκχώρηση ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 1980 με την καθαριότητα και συστηματοποιήθηκε απ' την - τότε - κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 1990-1993 εφόσον το κόστος δεν υπερέβαινε εκείνο που θα στοίχιζαν οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι στις ίδιες θέσεις. Κι ήρθε το ΠΑΣΟΚ το 1998 και αφού πρόσθεσε και άλλους τομείς - όπως η φύλαξη - αφαίρεσε και αυτόν τον οικονομικό περιορισμό. Εκτοτε τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ επαναλαμβάνουν τη ρύθμιση σε κάθε νομοθετική «αναμόρφωση του ΕΣΥ». Κι όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», τώρα πια τα νοσοκομεία πληρώνουν κατά 20% ακριβότερα στα ιδιωτικά συνεργεία και οι εργαζόμενοι αυτών των συνεργείων αμείβονται κατά 25% λιγότερο από ό,τι θα αμείβονταν αν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, με τους γνωστούς μισθούς πείνας!

Μπορεί τα νοσοκομεία να ονομάζονται δημόσια, αλλά όλες οι λειτουργίες εκχωρούνται στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Κι απ' την άποψη της παραπέρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας όντως το «στοίχημα κερδήθηκε» υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που στο χώρο της Υγείας - κατά πώς λένε οι συμβουλάτορες των επιχειρήσεων - έχει τετραπλάσια απόδοση απ' τη μέση απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Ομως τον τελευταίο λόγο έχουν εκείνοι που με περίσσευμα ψυχής υπηρετούν τα λαϊκά στρώματα στις δύσκολες συνθήκες. Και που μαζί με όλους τους εργαζόμενους που παράγουν τον πλούτο της κοινωνίας - και στην ώρα της ανάγκης πληρώνουν άγρια χαράτσια - μπορούν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική διεκδικώντας ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες για όλους τους κατοίκους της χώρας και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο συγκεκριμένο τομέα.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ