Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Να σημάνει συναγερμός για τα πυρηνικά!

Την ώρα που το επικίνδυνο ιμπεριαλιστικό παζάρι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την Τουρκία γενικεύεται, επανέρχονται τα επικίνδυνα σενάρια για μετακίνηση όπλων, υλικού και προσωπικού από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας σε βάσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με ανοικτό το ενδεχόμενο η χώρα μας και ειδικά ο Αραξος να ξαναφιλοξενήσει πυρηνικά.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, μεγάλα ερωτήματα προκαλούν οι πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης, που δεν διαψεύδονται, για έντονη κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή, από θηριώδη αμερικανικά μεταγωγικά που απογειώθηκαν από το Ιντσιρλίκ με κατεύθυνση ευρωπαϊκές χώρες, πιθανολογώντας ότι έχει ξεκινήσει ήδη η «απόσυρση» ΝΑΤΟικού υλικού από τη γείτονα χώρα, ως συνέπεια της όξυνσης των αντιπαραθέσεων και του παζαριού ανάμεσα σε Τουρκία - ΗΠΑ.

Καθόλου τυχαία, μάλιστα, μόλις πριν από λίγες μέρες, Αμερικανός πτέραρχος ε.α. πρόβαλε ανοικτά το σενάριο εγκατάλειψης του Ιντσιρλίκ από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, με πιθανούς προορισμούς το Αβιάνο της Ιταλίας, την Κύπρο και την Ελλάδα.

***

Ακόμα πιο ανησυχητικό απ' αυτές τις δηλώσεις και τις πληροφορίες είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα - με πλήρη σύμπνοια της κυβέρνησης της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων - είναι έτοιμη να παράσχει ό,τι χρειαστούν οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, επικαλούμενοι πότε τις περιλάλητες «συμβατικές συμμαχικές υποχρεώσεις», πότε τις διαβουλεύσεις και συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά, στο πλαίσιο και της λεγόμενης «διεύρυνσης του στρατιωτικού αποτυπώματος» των ΗΠΑ στη χώρα μας, μετά και τη νέα στρατιωτική συμφωνία που υπογράφτηκε αρχές του Οκτώβρη στην Αθήνα.

Μια τέτοια συζήτηση αφορά ευθέως την «αξιοποίηση» στρατιωτικών υποδομών όπως η αεροπορική βάση του Αραξου. Δομή που, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» το προηγούμενο διάστημα, παρά τις επίσημες διαψεύσεις της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, όχι μόνο φιλοξενούσε μέχρι το 2001 πυρηνικά όπλα, και συγκεκριμένα 20 βόμβες των Αμερικανών, αλλά εξακολουθεί να στεγάζει εκεί υποδομή για φιλοξενία 24 βομβών σε ειδικούς θόλους.

Οι θόλοι αυτοί βρίσκονται σήμερα «εν αναμονή» και υπό συντήρηση, έτοιμοι να επανενεργοποιηθούν, στην περίπτωση που απαιτηθεί, στο πλαίσιο των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Αλλωστε, μόλις πρόσφατα, το 2018, έγιναν εκεί εκτεταμένες εργασίες συντήρησης της εγκατάστασης, τις οποίες επιθεώρησαν μάλιστα ανώτατα στελέχη του ΝΑΤΟ. Και όχι μόνο αυτό: Τα σενάρια αξιοποίησης της βάσης για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων επιβεβαιώνει και η πρόσφατη επίσκεψη Ρώσων αξιωματικών, στο πλαίσιο διεθνών συνθηκών για την επιθεώρηση στρατιωτικών υποδομών, που η Ρωσία θεωρεί ενδεχόμενη απειλή για την ασφάλειά της, επειδή μπορεί μεταξύ άλλων να φιλοξενούν και πυρηνικά.

* * *

Ολα αυτά αποτελούν κομμάτια ενός επικίνδυνου παζλ και δικαιολογημένα προκαλούν ανησυχία στο λαό για τις εξελίξεις, παρακολουθώντας την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων, με δεδομένη και την επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης να παίξει ρόλους «στα γεμάτα», διεκδικώντας κομμάτια από την καπιταλιστική λεία, βυθίζοντας το λαό στη δίνη επικίνδυνων εξελίξεων. Οι εξελίξεις απαιτούν τη μέγιστη λαϊκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα και πρέπει να σημάνουν συναγερμό: Να εμποδιστεί κάθε προσπάθεια μεταφοράς πυρηνικών στη χώρα μας, να δυναμώσει ο αγώνας για να ξεκουμπιστούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.


Θ. Μπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ