Κυριακή 19 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Παρέες για κλάματα

1. Η ψευδομόρφωση και ο συντηρητισμός του Σαμαρά δεν μπορούν να βρουν απήχηση στον κόσμο. Απέτυχε, ο φαρισαίος, να μας πείσει ότι έχουμε ευθύνη για την τυχόν συντέλεια της Ευρώπης, απέτυχε να διαιρέσει το θυμό μας, και έχει καταλήξει μόνος, να κλυδωνίζεται φέροντας το βάρος των πράξεών του. Εχει καταφέρει να γίνει ο εχθρός μας, καραδοκώντας και αναζητώντας τις λαβές με τις οποίες θα μας καθηλώσει στην πραγματικότητα. Οι πηγές που εμπιστεύεται εκπορεύονται από το σκυλολόι των Ευρωπαίων και τις αυστηρές κατευθύνσεις της τρόικας. Αυτή τη συμμορία υπηρετεί με συνέπεια και τιμή. Δίπλα του, χαμένος, χωρίς να μπορεί να επιβληθεί ούτε με το επώνυμο Βενιζέλου που έχει διαλέξει, ο μεταμορφωμένος δικηγόρος και πολιτισμένος άνθρωπος Βαγγέλης δεν καταφέρνει ούτε αυτός να μας πείσει ότι οι κονκισταδόρες της Ευρώπης επιτελούν θεάρεστο έργο στην πατρίδα μας και εισπράττει τη γενική περιφρόνηση. Πρόκειται για έναν ακόμη αστό που πιστεύει πως βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας. Κύριο χαρακτηριστικό του, η ταύτιση του εγώ με το κράτος. Ο Βαγγέλης έχει καταντήσει η σκιά του και ζει με το φόβο που διαπερνά όλους τους καβαλημένους: Μήπως οι φιλοδοξίες του καταπατηθούν από έναν άξεστο λαό. Με τον Στουρνάρα ολοκληρώνεται η σύνθεση της παρέας. Ο υπουργός ξεπέφτει λόγω έλλειψης φαντασίας αλλά και της βεβαιότητας ότι δεν υπάρχουν όρια στις αποφάσεις του, αφού όλοι οι Ελληνες είμαστε εκπαιδευμένοι ν' αντέχουμε. Ετσι οι κακουχίες και οι δυστυχίες που απλόχερα μοιράζει πιστεύει πως έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα και βοηθούν στην εξέλιξη της σκέψης μας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απροθυμία του να δει έστω και μία πτυχή της πραγματικότητας. Ετσι, εντελώς αχρείος και αποξενωμένος, πέφτει στο λάκκο που ο ίδιος άνοιξε.

2. Οι ενωμένες δυνάμεις των Συριζαίων χαρίζουν στη μονότονη ζωή μας έναν μόνιμο τόνο αμφιβολίας, συνοδευόμενο από πάθος για επιτυχία και - γιατί όχι - και λίγο κέρδος. Μετά τις εκλογές ο έρωτάς τους για την εξουσία θα μπει στην τελική ευθεία, και η επαναστατική οργή και θλίψη θα γίνουν παρελθόν. Μόνο γαλήνη θα νιώθουμε στην ατμόσφαιρα. Η καταγγελτική φλυαρία θ' αντικατασταθεί από την πολιτική σταδιοδρομία, και μια ανώτερη συνείδηση, μια ανώτερη ενόραση, για την οποία μας είχε μιλήσει ο Φίχτε, θα μας οδηγεί. Απ' αυτό το ύψος θα μπορούμε να κατανοήσουμε ότι ένας επαναστάτης βουλευτής μπορεί να έχει παχυλές καταθέσεις σε μια ξένη τράπεζα και θα μπορούσαμε, ναι, ακόμη και τον Τσε να κατανοήσουμε αν, πολεμώντας στα βουνά της Βολιβίας, πυροβολούσε με το ένα χέρι και στο άλλο κρατούσε το τηλέφωνο φωνάζοντας «πούλα - αγόρασε» σε κάποιο χρηματιστήριο της Λατινικής Αμερικής.

3. Χάρη στα εγκλήματα που έχουν διαπράξει, οι χρυσαυγίτες μπορούν να φαντασιώνονται σε κατάσταση μακαριότητας από το κελί τους το απόκοσμο όνειρο του Γ΄ Ράιχ και να κάνουν κηρύγματα ο ένας στον άλλο για να διασκεδάζουν τη στενοχώρια τους. Αυτό που πρέπει πάση θυσία ν' αποφύγουν είναι οι εντάσεις, γιατί δεν θα μείνει τίποτα όρθιο, και προπάντων την πολλή σκέψη, γιατί οδηγεί στη μετάλλαξη.

4. Σε όσους διαδίδουν τη τρομολαγνεία, ας βρουν άλλον τρόπο να βγάλουν το ψωμί τους ή να ζητήσουν την ψήφο μας.

5. Οσοι, διαποτισμένοι από τα χριστιανικά ιδεώδη, σκέφτονται με μελαγχολία και θέτουν εν αμφιβόλω τις συλλήψεις των τάδε ή δείνα απατεώνων, η απάντηση είναι μία: Η μπείτε μαζί τους στη φυλακή για συμπαράσταση στην πτώση τους ή βγάλτε το σκασμό!

6. Προς φιλοευρωπαίους: Προτιμώ ν' ανέβει στο ικρίωμα η ιδέα της Ευρώπης παρά οι πολίτες της.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ