Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το Εργατικό Κόμμα δε θα κάνει εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, δήλωσε χτες ο νέος ηγέτης των Βρετανών Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, σημειώνοντας εντούτοις ότι είναι αντίθετος στην ιδέα «να περιφέρεται ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην Ευρώπη και να παραδίδει τα δικαιώματα των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος και ένα σωρό πράγματα που είναι πολύ σημαντικά». Το ίδιο 24ωρο, έρευνα της Ομοσπονδίας Μικρών Επιχειρήσεων (FSB) αναφέρει ότι το 41% των μικρών επιχειρήσεων της Βρετανίας επιθυμούν την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς δε θεωρούν ότι η παραμονή της είναι επωφελής για τις εταιρείες τους.

ΤΟΚΙΟ.-- Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Κάτω Βουλής, όπου τελικά εγκρίθηκαν οι νόμοι για τις αλλαγές στην Αμυνα της χώρας (τη δυνατότητα δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων). Η οριστική έγκριση από την Ολομέλεια αναμενόταν να εξασφαλιστεί ακόμα και σήμερα, ενώ συνεχίζονται καθημερινά οι κινητοποιήσεις που καταγγέλλουν την προσπάθεια βαθύτερης εμπλοκής της χώρας σε πολεμοκάπηλα σχέδια.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Νοτιοσουδανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χτες πως τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 60 άλλοι τραυματίστηκαν, κατά την ισχυρή έκρηξη πετρελαιοφόρου οχήματος στην περιοχή Μαρίντι στο δυτικό Νότιο Σουδάν.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Διπλή βομβιστική επίθεση σε εμπορικές περιοχές της Βαγδάτης στο Ιράκ είχαν χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο 21 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 30 άλλων.

ΝΤΑΛΑΣ.-- Πρόσκληση για επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, στα γραφεία της εταιρείας ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» και από επιστήμονα της ΝASA πήρε ο 14χρονος μαθητής γυμνασίου Αχμέτ Μοχάμεντ, γιος Σουδανών μεταναστών, αφότου συνελήφθη από την αστυνομία στο χώρο του σχολείου, επειδή ένας καθηγητής πέρασε για εκρηκτικό μηχανισμό μία κατασκευή με ρολόι που είχε φτιάξει για το μάθημα μηχανικής.

ΣΕΟΥΛ.-- Ο 8ος γύρος του «Ολοκληρωμένου Αμυντικού Διαλόγου» μεταξύ ΗΠΑ - Νότιας Κορέας θα διεξαχθεί την επόμενη βδομάδα στη Σεούλ, σε μια περίοδο που η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο μεγαλώνει, στο φόντο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ