Κυριακή 18 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Το μαύρο... άσπρο επιχείρησε να κάνει την περασμένη βδομάδα ο 64χρονος Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με αφορμή την έναρξη του δεύτερου γύρου των ισραηλινο-παλαιστινιακών «ειρηνευτικών» συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ.

Μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε και από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν για το μπαράζ εκατοντάδων νέων εβραϊκών εποικισμών που ενέκρινε προ ημερών η ισραηλινή κυβέρνηση σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η «πραγματική ρίζα» του προβλήματος, που περιπλέκει την ειρηνευτική διαδικασία, δεν είναι οι νέοι εβραϊκοί εποικισμοί, αλλά, τάχα, η άρνηση των Παλαιστινίων να αναγνωρίσουν «οποιαδήποτε σύνορα σε ένα εβραϊκό κράτος». Δίχως αίσθηση του μέτρου και της λογικής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις για τη στάση της κυβέρνησής του αναφορικά με τους εποικισμούς, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για αληθινά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν... διότι αυτοί (σ.σ. οι εποικισμοί) θα αποτελέσουν τμήμα του Ισραήλ στον οριστικό χάρτη της ειρήνης».

Με άλλα λόγια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποβαθμίζει τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των παλαιστινιακών κατεχόμενων εδαφών, επιδιώκοντας να μεταθέσει το βάρος της ευθύνης ενδεχόμενης αποτυχίας στην αντίπαλη πλευρά, ώστε να πετύχει και την ...πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Ωστόσο, με τέτοιες λογικές, η πραγματική ειρήνη δεν πρόκειται να ορθοποδήσει. Ούτε να υπάρξει ποτέ σταθερότητα και ανάπτυξη, όσο συνεχίζεται η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, όσο παραμένουν στις φυλακές χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, όσο ένα σημαντικό κομμάτι του παλαιστινιακού λαού παραμένει ξεριζωμένο.


Δ. Ο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ