Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1812 Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Ο πόλεμος κράτησε 32 μήνες (έως τον Φλεβάρη του 1815) και έληξε χωρίς αλλαγές στα σύνορα των ΗΠΑ. Βασικοί χαμένοι του πολέμου υπήρξαν οι αμερικανικές φυλές, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία τάχθηκαν με το πλευρό των Βρετανών.

1815 Η αποφασιστική μάχη του Βατερλό (στο σημερινό Βέλγιο) μεταξύ των Γάλλων (υπό τον Ναπολέοντα) και των Βρετανών, Γερμανών, Ολλανδών κ.ά. (υπό τον δούκα του Ουέλινγκτον) λήγει με την ήττα των πρώτων.

1929 Γεννιέται ο Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας.

1935 Βρετανία και ναζιστική Γερμανία υπογράφουν συμφωνία για τους ναυτικούς εξοπλισμούς, με την οποία επιτρεπόταν στη δεύτερη να συγκροτήσει πολεμικό στόλο σε αναλογία 35% της πρώτης (σύμφωνα με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών δεν επιτρεπόταν έως τότε στην Γερμανία να διατηρεί Πολεμικό Ναυτικό). Οι ναζί χαιρέτισαν τη συμφωνία ως πράξη συμμαχίας των δύο χωρών απέναντι στη Γαλλία και τη Σοβιετική Ενωση.

1943 Ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας. Σκοπός τους ήταν η βίαιη καταστολή του ένοπλου λαϊκού κινήματος, που φούντωνε μέσα στη φωτιά του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

1944 Ο Γενικός Γραμματέας του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Παλμίρο Τολιάτι καλεί τον λαό σε ένοπλη εξέγερση κατά των φασιστών.

1946 Τίθεται σε ισχύ το περιβόητο Γ' Ψήφισμα «Περί εκτάκτων μέτρων αφορώντων την Δημοσίαν τάξιν και ασφάλειαν». Το Ψήφισμα στρέφονταν ξεκάθαρα κατά του ένοπλου αγώνα του λαού. Τα Εκτακτα Στρατοδικεία άρχισαν να ξεφυτρώνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ οι πρώτες θανατικές καταδίκες κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών δεν άργησαν.

1954 Πραξικόπημα στη Γουατεμάλα ανατρέπει τον Πρόεδρο Γκούζμαν και εγκαθιδρύει στρατιωτική χούντα. Το πραξικόπημα θα μείνει γνωστό ως «πραξικόπημα της Μπανάνας», αφού πραγματοποιήθηκε από την CIA προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων και ιδιαίτερα της «United Fruit Company», που ήλεγχε το 42% της καλλιεργήσιμης γης της χώρας.

1971 Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κύπρου Μακάριο απειλεί με τη λήψη εναντίον του «οσωνδήποτε πικρών μέτρων» χρειαστούν, εάν δεν υποχωρούσε σε διάφορα θέματα που συζητούσε με τους Τούρκους για λύση του κυπριακού ζητήματος.

1974 Πεθαίνει ο στρατάρχης της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Ζούκοφ, ένας από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941-1945) και βασικούς στρατιωτικούς παράγοντες της Νίκης. Ο Ζούκοφ εντάχθηκε στο Κόμμα των Μπολσεβίκων με την έκρηξη της Επανάστασης του 1917, μαχόμενος με τον Κόκκινο Στρατό στα διάφορα μέτωπα κατά των δυνάμεων της αντεπανάστασης. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1956-1957), καθώς και υπουργός Αμυνας της ΕΣΣΔ (1955-1957).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ