Πέμπτη 18 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ._ Συνελήφθη χτες το απόγευμα στη Σλοβενία, ενώ επέστρεφε από επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, ο πρώην πρωθυπουργός των Κοσοβάρων Αλβανών και πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ, Ραμούς Χαραντινάι, βάση εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν εναντίον του οι σερβικές αρχές για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1998-1999.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας «China Investment Securities», Λονγκ Ζενλάι (και εκπρόσωπος του ΚΚ στην επιχείρηση), απομακρύνθηκε από τη θέση του, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πειθαρχικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας. Το «Σινχουά» μετέδωσε ότι σε βάρος του Ζενλάι ξεκίνησε έρευνα καθώς κατηγορείται για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, μεταξύ άλλων, για τη διοργάνωση αγώνων γκολφ και την έκδοση... ποιημάτων του.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τη χρηματοδότηση της περιφερειακής πενταμελούς στρατιωτικής δύναμης που δρα τους τελευταίους μήνες με στόχο, υποτίθεται, την πάταξη της δράσης των Νιγηριανών τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» στη μεθόριο Νιγηρίας, Νίγηρα, Τσαντ, και Καμερούν με 5.000.000 δολάρια ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης στη Ν.Αφρική.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Γερουσία ενέκρινε χτες με 78 ψήφους υπέρ και 21 κατά τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Εξουσιοδότηση Εθνικής Αμυνας», που απαγορεύει τη χρήση βασανιστηρίων σε κρατούμενους θέτοντας σε ισχύ προεδρικό διάταγμα που είχε υπογράψει από το 2009 ο πρόεδρος Ομπάμα. Η τροπολογία εισήχθη στη Γερουσία από τους γερουσιαστές Τζον Μακ Κέιν (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) και Νταϊάν Φάινστιν (Δημοκρατικό Κόμμα).

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Μία 16μελής επιτροπή εισηγητών του ΟΗΕ σε έκθεσή της προς τον γγ του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, σε σχέση με λεγόμενες ειρηνευτικές αποστολές κυανοκράνων, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες και να αναζητηθούν λύσεις για την επίσπευση της ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων, αλλά και για τη «διαπόμπευση» κυανοκράνων από συγκεκριμένες χώρες που συλλαμβάνονται για διάπραξη εγκλημάτων σεξουαλικής βίας σε βάρος αμάχων. Ο πρόεδρος της επιτροπής ειδικών, Χοσέ Ράμος Ορτα (πρώην Πρόεδρος του Α. Τιμόρ), χαρακτήρισε τα κρούσματα σεξουαλικών εγκλημάτων με πρωταγωνιστές κυανόκρανους «το πιο λυπηρό κεφάλαιο για τον ΟΗΕ».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο Καναδός τραγουδιστής και συνθέτης Νιλ Γιανγκ κατηγόρησε τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο και υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2016, Ντόναλντ Τραμπ, ότι χρησιμοποίησε το τραγούδι του «Rockin' In The Free World» χωρίς να έχει εξασφαλίσει την άδειά του. Του απαγόρευσε έτσι να χρησιμοποιεί τη μουσική του, σημειώνοντας ότι ο ίδιος υποστηρίζει τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς για την Προεδρία των ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ