Κυριακή 18 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Γιώργο είσαι συντηρητικός!..

Αγαπώ ετούτο τον τόπο, αυτούς τους ανθρώπους, την τρέλα που κυκλοφορεί. Αγαπώ τον αρχιεπίσκοπο και τους άλλους ιεράρχες και τα μαύρα ράσα τους. Αγαπώ την κυβέρνηση, την κ. Γιάννα Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Τη «Χαλυβουργική». Τον κ. Πάγκαλο. Τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Ολο αυτό το ροκ συγκρότημα, που μας περιβάλλει. Και παρακαλώ τους ψυχιάτρους να σκίσουνε τα πτυχία τους. Τους σοβαρούς ανθρώπους να πάνε για βρούβες. Την αγωνία να μεταναστεύσει. Το μέτρο να εξαφανιστεί.

Αγαπώ τα ΜΜΕ, που κάνουν τη γελοιότητα γεγονός. Αγαπώ τους δημοσιογράφους, αυτούς τους ελεύθερους σκοπευτές, που στήνουν τις μηχανές και πυροβολούνε τον κόσμο. Που παίρνουν πλάνα και στέλνουν ανταποκρίσεις από κάθε γωνιά της χριστιανοσύνης. Αγαπώ το ασήμαντο, που πασάρεται σαν σημαντικό. Αγαπώ τις στημένες διαφωνίες και τις εθνικιστικές κραυγές - ψεύτικης - αγωνίας, που εκπέμπουν τα ραδιόφωνα. Αγαπώ την «εθνική συζήτηση», που γίνεται για τις ταυτότητες. Αγαπώ τον αριθμό 666 και τη Συνθήκη Σένγκεν.

Χαιρετίζω, με όλες μου τις δυνάμεις, το σφιχτότερο εναγκαλισμό της Εκκλησίας με το κράτος και - γιατί όχι - και με τα Σώματα Ασφαλείας. Και τον κ. Χατζηφώτη, που αγωνίζεται - με νύχια και με δόντια - προς αυτήν την κατεύθυνση. Χαιρετίζω, επίσης, τον κ. Παπαθεμελή και τους άλλους βουλευτές που χριστιανίζονται. Συμπάσχω με τη - βαθιά - αγωνία τους για την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου. Με τρώει η ίδια αγωνία, που τρώει και τον κ. Ανδρεουλάκο, μην τυχόν και αυτός ο άθεος Κακλαμάνης κατεβάσει τον Χριστό από τον τοίχο της αίθουσας συνεδριάσεων. Μην τυχόν και δοθεί άδεια να καίγονται οι νεκροί. Μην τυχόν και επιβληθεί ο πολιτικός γάμος. Γιατί, σκεφτείτε, από πολιτικό γάμο, τι σόι παιδιά θα προκύψουν;

Χαιρετίζω τους καινούριους νόμους για την τρομοκρατία, που προαναγγέλλονται. Τους χιλιάδες νέους καταδότες, που θα δημιουργηθούν. Ολους αυτούς τους κουκουλοφόρους, που θα μας δείχνουνε. Αγαπώ τα δακτυλικά αποτυπώματα, που μας καθορίζουνε. Τους Κρητικούς που πυροβολούν στον αέρα και τον κ. Μητσοτάκη που κουρεύει τα πρόβατα. Αγαπώ και τον εισαγγελέα, που έπεσε από τα σύννεφα για τις μπαλωθιές που ακούστηκαν - και κυρίως - για την παραγγελία που έδωσε να συλληφθούν τα «Καλάσνικοφ». Αγαπώ όλον αυτόν τον παραλογισμό και τις δικαιολογίες που ακούστηκαν. Αγαπώ, ακόμα, όλες τις αναλύσεις που γίνονται για τη «17η Νοέμβρη» και το «τρίγωνο της τρομοκρατίας» στο Χαλάνδρι. Αγαπώ τους αρχηγούς - παλιούς και νέους - της ΣΙΑ, που ξέρουνε ονόματα και δε μιλάνε.

Αγαπώ, βέβαια, και το ΠΑΣΟΚ που - στο βάθος- ψιλοϋπερηφανεύεται, ότι ενδέχεται να διαθέτει, πέρα από το σοσιαλισμό, και ένοπλους λαϊκούς αγωνιστές. Που πλάι - πλάι με την πολιτική πτέρυγα του κόμματος, τον Σκανδαλίδη, την Παπανδρέου, τον Βενιζέλο, τον Λαλιώτη... οδηγήσανε τη χώρα στην ΟΝΕ. Εκαναν την Ευρώπη να τρίβει τα μάτια της. Το ΝΑΤΟ να κάνει το σταυρό του. Την Τουρκία να το βάζει στα πόδια. Δυνάμωσαν το ευρώ. Δεν είναι τυχαίο, κύριοι, που τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου αναγνώρισαν τον κ. Παπαντωνίου σαν εφάμιλλο του μακαρίτη Ρικάρντο. Και τον κ. Σημίτη πολύ πέραν του στρατηγού Ντε Γκολ.

Ομως, εκεί που δίνω τα ρέστα μου, είναι με το πλήθος, που παριστάνει το ανεύθυνο και φωνάζει συνθήματα, για το Βυζάντιο και τη γνησιότητα της φυλής, ενώ η ανεργία και οι άλλες πληγές του Φαραώ τρώνε τα σπλάχνα του. Λατρεύω ετούτο το πλήθος, που μεταφέρεται με πούλμαν στις διάφορες αρένες της επικράτειας, για να φωνάζει συνθήματα και να χειροκροτεί εξαλλοσύνες. Παθιάζομαι με αυτή την «αθωότητα» (για να μην πω τίποτα άλλο) αυτού του κόσμου! Και γονατίζω μπροστά στο πλήθος από θαυμασμό για τον κατήφορο που τραβάει. Τάχα ανυποψίαστο για την καταστροφή που του επιβάλλεται.

Αγαπώ, όμως και τους θεατές αυτής της - αισχρής - πραγματικότητας. Το υπόλοιπο του λαού, που κάνει το σταυρό του για τα φαινόμενα, που προσπαθεί να δώσει «λογικές» εξηγήσεις σε αυτές τις συμπεριφορές, αλλά δεν προχωράει παραπέρα. Στέκεται μοιρολατρικά στις αναλύσεις! Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα σαν να είναι σκηνές από ψυχαγωγική καλοκαιρινή ταινία του κινηματογράφου της γειτονιάς του. Σαν να μην είναι όλα ετούτα εκκωφαντικές σειρήνες, που σαλπίζουν μηνύματα μεγάλης παρακμής. Δείγματα μιας ανυπολόγιστης ζημιάς, που προκαλείται στο συνειδητό και το υποσυνείδητο της κοινωνίας μας.

Αγαπώ όλη αυτή την υπερβολή. Ολη αυτή την τρέλα, που μας περιβάλλει! Και δε συμφωνώ με τον φίλο μου το Γιώργο, που, παρότι μόλις τεσσάρων ετών, όταν τον ρωτάω «πώς πάμε Γιώργο;». Εκείνος μου απαντάει: «Καθόλου καλά». Γιώργο είσαι συντηρητικός. «Πατώσαμε», να λες, γιατί μόνο έτσι θα περιγράψεις σωστά όλη αυτή την τρέλα που ζούμε. Ολη αυτή την άγρια πραγματικότητα που βιώνουμε.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ