Κυριακή 18 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ατζέντα Εκδηλώσεων
«Παράδοση και προοπτικές» στους Δελφούς

Με την εικαστική συνάντηση «Κορυφαίοι δημιουργοί του 20ού αιώνα: Χρύσα - Τάκης»,ξεκίνησαν χτες, στους Δελφούς, οι θερινές εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Η έκθεση με έργα μνημειακά των δύο καλλιτεχνών, που θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του Ιούλη, πλαισιώνεται με ημερίδα της οποίας θέμα είναι «Τέχνη και Τεχνολογία στον 20ό αιώνα». Την ευθύνη και επιμέλεια υπογράφει ο διευθυντής της Πινακοθήκης Πιερίδη, Τάκης Μαυρωτάς.

Από τις 30 του Ιούνη μέχρι τις 8 του Ιούλη, επίσης, θα πραγματοποιηθεί, στους Δελφούς, η Χ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με θέμα «2.500 χρόνια Αρχαίου Ελληνικού Δράματος: Παράδοση και Προοπτικές» : Συμπόσιο, θεατρικές παραγωγές, παράλληλα καλλιτεχνικά γεγονότα. Το θέμα της συνάντησης προσδιορίζει τον επετειακό χαρακτήρα του γεγονότος και την προσέγγιση του αρχαίου δράματος συνολικότερα (κωμωδία-δράμα). Η κωμωδία εκπροσωπείται με τη νέα παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, που θα κάνει πρεμιέρα στους Δελφούς, στο Αρχαίο Στάδιο (9.30μμ), στις 30 του Ιούνη, μετά την επίσημη έναρξη της συνάντησης, στο Συνεδριακό Κέντρο (8μμ). Σημαντικό γεγονός της συνάντησης είναι η παρουσία του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε, οι οποίοι είναι τα τιμώμενα πρόσωπα στο αφιέρωμα «Από τον Αριστοφάνη στον Ντάριο Φο», που θα γίνει την 1η του Ιούλη. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει διάλεξη από τον Ντάριο Φο καθώς και επίδειξη και αυτοσχεδιασμούς από Φο και Ράμε. Στην ενότητα της τραγωδίας, που αποτελούν τον κύριο κορμό της Συνάντησης, εντάσσεται η παραγωγή του Τ. Σουζούκι «Οιδίπους Τύραννος» και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε μετάφραση Μ. Μακ Ντόναλντ και σκηνοθεσία Ντ. Κάντρεϊ, η ελληνοτουρκική «Ηρακλέους Κάθοδος» (2 του Ιούλη) σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου, με Ελληνες και Τούρκους ηθοποιούς. Επίσης, η δραματική σύνθεση «Tristia» που ερμηνεύει η Αλα Ντεμίντοβα (1η του Ιούλη), καθώς και το Σύμπλεγμα Μήδειας με τους M. Walton και N. Immoru (1η του Ιούλη). Στην ίδια ενότητα περιλαμβάνεται και το τραγωδιακό μυθόδραμα «Μυστική Γη» της Κατερίνας Παπαϊακώβου.

Στα παράλληλα καλλιτεχνικά γεγονότα συμμετέχουν καλλιτέχνες από Ισπανία, Τουρκία και Ελλάδα, όπως Γ. Κοντραφούρης, Ν. Ξυδάκης, κ.ά. Στις 7 του Ιούλη μετά τη λήξη του Συμποσίου θα γίνει η συνεδρίαση των μελών της Διεθνούς Επιτροπής Θεατρικής Ολυμπιάδας και η αναγγελία της θεατρικής Ολυμπιάδας Μόσχας (2001).

Από 1 μέχρι 15 του Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια επιμόρφωσης καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης των χωρών της Ευρώπης στα Αρχαία Ελληνικά και τον ελληνικό πολιτισμό. Συμμετέχουν καθηγητές φιλόλογοι από τη Ρωσία. Τέλος, από τις 17 μέχρι 21 του Αυγούστου θα γίνει σεμινάριο Αρχαίων Μαθηματικών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ατζέντα Εκδηλώσεων
Κυριακή (18/6)
  • Μία νοσταλγική επιστροφή του Νίκου Νικολάου (1909-1986), στη γενέτειρά του, την Υδρα, με μία σειρά έργων που φιλοτέχνησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αποτελεί η έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πρόκειται για την τελευταία ενότητα έργων του επιφανούς ζωγράφου και καθηγητή της ΑΣΚΤ, που με γενικό τίτλο «Υδρα» παρουσιάζεται ως σύνολο για πρώτη φορά.
Δευτέρα (19/6)
  • Στην αρμένικη μουσική με τη μακραίωνη παράδοση είναι αφιερωμένη η αποψινή βραδιά, στη Σκιά των Βράχων. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα, στις 9.30μμ, θα δώσουν συναυλία το τρίο «Nor Dar» από την Αρμενία και ο εξαίρετος βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Αρτάς Τερζιάν. Μαζί του η Ζοζεφίνα Ορφανίδου (πιάνο) και ο Δημήτρης Γκούζιος (βιολοντσέλο).
  • «Στη σκιά των φτερών» ονομάζεται η έκθεση έργων του Κουβανού ζωγράφου Κάρλος Αλμπέρτο Φερνάντες, που συνεχίζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη» (Ηρακλειδών 66Α και Θεσσαλονίκης, Θησείο). Διοργανώνεται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα.
Τρίτη (20/6)
  • Η Θεατρική Ομάδα «Ανέμη» του Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού, σήμερα (9.30μμ), παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα το έργο της Αλκης Ζέη «Ματίας ο Α΄», προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους. Η σκηνοθεσία-θεατρική διδασκαλία είναι της Χρυσούλας Σούρα.
  • Το «Τάνγκο Πασιόν», η συναρπαστική μουσικοχορευτική παράσταση από την Αργεντινή, παρουσιάζεται σήμερα και αύριο (9.30μμ), στο θέατρο Λυκαβηττού. Δεκατέσσερις χορευτές, ένας τραγουδιστής και η οκταμελής θρυλική ορχήστρα «Σεξτέτο Μαγιόρ» σ' ένα δίωρο πρόγραμμα μαγευτικής δεξιοτεχνίας και πάθους.
Τετάρτη (21/6)
  • Τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες παρουσιάζει η «Παιδική Αυλαία» του Γιάννη Καλατζόπουλου , σήμερα (9μμ), στο Θέατρο Πέτρας. Οι μικροί φίλοι μπορούν να απολαύσουν με δωρεάν είσοδο το παραμύθι για την αιώνια μάχη ανάμεσα στους ονειροπόλους και τους «ανεμόμυλους».
  • Με αφορμή το σημερινό γιορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Μουσικής, απόψε στο Αττικό Θέατρο (μέσα στο Αττικό Αλσος) η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει την «Ενάτη Συμφωνία» του Μπετόβεν.
Πέμπτη (22/6)

«Δον Κιχώτης» στο Θέατρο Πέτρας
«Δον Κιχώτης» στο Θέατρο Πέτρας
Την όπερα «Ο χρυσός του Ρήνου» του Βάγκνερ παρουσιάζει σήμερα (9μμ) και το Σάββατο, στο Ηρώδειο, η Εθνική Λυρική Σκηνή. Το λυρικό έργο παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, σκηνοθεσία Γκετζ Φρίντριχ και σκηνικά-κοστούμια Πέτερ Σικόρα. Παίζουν: Ντόναλντ Μακεντάιερ, Κύρος Πατσαλίδης, Ρολφ Βιλερχάουζερ, Χούμπερτ Ντελαμπόγιε, Μαρίνα Κρίλοβιτς, Τζούλια Σουγλάκου, Γκέοργκ Τισί, Αλεξάνδρα Παπατζιάκου, Παύλος Ράπτης, Μαξίμ Μιχαΐλοφ, Τίνα Μαλακατέ, Μαρίνα Φιδέλη, Μαρία Μαρκέτου κ.ά.

  • Οι «Εκκλησιάζουσες», η προτελευταία από τις σωζόμενες έντεκα κωμωδίες του Αριστοφάνη, ανεβαίνουν από σήμερα μέχρι και το Σάββατο στη Σκιά των Βράχων. Η πρεμιέρα του έργου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα, σήμερα (9.30μμ). Η μετάφραση είναι του Κ. Χ. Μύρη (Κώστα Γεωργουσόπουλου), η σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαλακόπουλου, τα σκηνικά-κοστούμια του Απόστολου Βέττα, η μουσική του Βασίλη Δημητρίου και η χορογραφία του Δημήτρη Καμινάρη. Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Χρίστος Ευθυμίου, Γιάννης Θωμάς, Μάκης Αρβανιτάκης, Ελένη Τζώρτζη, Γεωργία Καλλέργη κ.ά.
Παρασκευή (23/6)
  • Φυσικά και ηλεκτρικά ηχοχρώματα σήμερα (9μμ) στο Θέατρο Πέτρας, όπου συμπράττουν οι «Συνήθεις Υποπτοι» και ο Μανώλης Φάμελλος με το συγκρότημά του.

Συνεχίζεται με επιτυχία στην αίθουσα τέχνης «Στίγμα» (Αγ. Αναργύρων 20-22, Ψυρρή), η έκθεση έργων της Λυδίας Βεροπούλου, του Βασίλη Καρακατσάνη και της Λίλης Μπακογιάννη. Συνδετικός κρίκος των τριών καλλιτεχνών είναι τα λουλούδια.

Σάββατο (24/6)
  • Παιδικό θέατρο και σήμερα (9μμ), στο Θέατρο Πέτρας, όπου ο Θίασος «Βήματα», Παιδική Σκηνή Ελένης Γερασιμίδου- Αντώνη Ξένου, παρουσιάζει το έργο της Υβόνης Μεταξάκη «Εγώ Ρομπότ... Εσύ;» . Η είσοδος για τα παιδιά είναι ελεύθερη.
  • «Εκκλησιάζουσες» για τρεις μέρες στη Σκιά των Βράχων
    «Εκκλησιάζουσες» για τρεις μέρες στη Σκιά των Βράχων
    Στο πλαίσιο του «Μουσικού Φεστιβάλ Νεολαίας», σήμερα (9.30μμ), στο Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής» (Αλσος Αιγάλεω), φιλοξενείται ρεσιτάλ έντεχνης μουσικής για δυο κιθάρες, με ερμηνευτές τους Κ. Μητροκώστα - Β. Τιγγιρίδη.

Εργο του Νίκου Νικολάου
Εργο του Νίκου Νικολάου


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ