Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΡΕΒΑΝ.-- Με ψήφους 77 έναντι 11 εκλέχτηκε χτες από τη Βουλή πρωθυπουργός της Αρμενίας ο δύο φορές Πρόεδρος της χώρας, Σερζ Σαρκισιάν. Η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, αφού το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από το οποίο προέρχεται έχει την πλειοψηφία, οδήγησε την αντιπολίτευση σε νέες διαδηλώσεις. Το κόμμα Συμφωνία Πολιτών, πιο φιλοδυτικό από το Ρεπουμπλικανικό, που έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αντιδρά στην επαναφορά του Σαρκισιάν στην εξουσία, αυτήν τη φορά ως πρωθυπουργού, που μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση θα έχει πιο αυξημένες αρμοδιότητες από τον Πρόεδρο. Ετσι και χτες συνεχίστηκαν μπλόκα στους δρόμους και αποκλεισμοί δημόσιων κτιρίων με μαζική συμμετοχή. Πρόκειται επί της ουσίας για μια ενδοαστική αντιπαράθεση, που δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, καταφέρνει όμως να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις και να αποπροσανατολίζει από τη βασική αιτία των δικών τους βασάνων, το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα.

ΡΙΑΝΤ.-- Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της, που αιματοκυλούν την Υεμένη από το Μάρτη του 2015, σε μία προσπάθεια να μειώσουν την εκεί εντεινόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν, απείλησαν τους Υεμενίτες αντικαθεστωτικούς Χούτι ότι τους επιφυλάσσουν μία «οδυνηρή» απάντηση εάν συνεχίσουν τις πυραυλικές επιθέσεις μέσω τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στη Σαουδική Αραβία. Από την περασμένη Τετάρτη έως την Παρασκευή, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πέντε βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της επικράτειάς της από τους Χούτι, καθώς και ότι κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Νωρίτερα, η Σαουδική Αραβία και άλλες 24 σύμμαχες χώρες ολοκλήρωσαν μία στρατιωτική άσκηση διάρκειας τεσσάρων βδομάδων με την επωνυμία «Gulf Shield-1», με στόχο «μία ενωμένη συμμαχία» για την καταπολέμηση «στρατιωτικών απειλών».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Στην εκτέλεση 13 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 11 θανατοποινιτών για «τρομοκρατία», απαγωγές και βομβιστικές επιθέσεις, προχώρησαν τη Δευτέρα οι ιρακινές αρχές. Οι άλλοι δύο εκτελέστηκαν για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Ηταν οι πρώτες θανατικές εκτελέσεις από την αρχή τρέχοντος έτους. Πέρσι απαγχονίστηκαν συνολικά 111 άτομα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Αγνωστοι ένοπλοι πυροβόλησαν θανάσιμα δύο Ιρανούς συνοριακούς φρουρούς στα νοτιοανατολικά σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν. Ακολούθησαν έρευνες των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων στο Μιρτζαβέχ της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιστάν και Μπαλουχιστάν, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε χτες ότι μία ομάδα πολιτών από το Ιλινόις μπορεί να προσφύγει νομικά κατά της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», επειδή εφάρμοσε τεχνολογικά εργαλεία ανάλυσης βιομετρικών δεδομένων σε φωτογραφίες που είχαν αναρτήσει εν αγνοία τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ