Σάββατο 18 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Για απάτη και ξέπλυμα χρήματος συνελήφθη χθες στο σπίτι του στη Μαδρίτη ο Ροντρίγκο Ράτο, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και στέλεχος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος. Ο Ράτο ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ από το 2004 έως το 2007 και η έρευνα που ξεκίνησε αφορά για την περίοδο που ήταν επικεφαλής της ισπανικής τράπεζας Bankia, από αυτές που διασώθηκαν από το ισπανικό κράτος.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Δεκαεννέα άνθρωποι σφαγιάστηκαν με ματσέτες το περασμένο 48ωρο στην περιοχή Μπένι, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, επιβεβαίωσαν χτες Κονγκολέζοι αξιωματούχοι, επιρρίπτοντας την ευθύνη της σφαγής σε ενόπλους της ουγκαντέζικης παραστρατιωτικής οργάνωσης «Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις». Παράλληλα διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν χτες άνδρες των κονγκολέζικων υπηρεσιών ασφαλείας ότι συνέλαβαν παράνομα και βασάνισαν 40 αντικυβερνητικούς ακτιβιστές, μουσικούς και δημοσιογράφους στα μέσα Μάρτη σε μία προσπάθεια να κάμψουν το ηθικό και τις προσπάθειές τους ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η αεροπορική εταιρεία «Emirates» ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει άμεσα στην αγορά κινητήρων αεροσκάφους από τη βρετανική βιομηχανία «Rolls Royce» συνολικής αξίας 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 50 αεροσκάφη τύπου «Airbus Α380».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στις 21 Απρίλη ενδέχεται να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος του πολιτικού διαλόγου «ομαλοποίησης» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, μετέδωσε χτες το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ», επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες. Νωρίτερα ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς προειδοποίησε τον Κοσσοβάρο Αλβανό υπουργό Εξωτερικών ότι θα συλληφθεί με τις κατηγορίες διάπραξης τρομοκρατικών επιθέσεων εάν επισκεφθεί το Βελιγράδι στις 23-25 Απρίλη, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση σερβικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Η αμερικανική εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών «Google» ανακοίνωσε χτες ότι από την ερχόμενη Τρίτη θα αλλάξει δραστικά τον τρόπο αναζήτησης που επιχειρείται μέσω της ιστοσελίδας της από «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες καθώς θα κατευθύνει τα αποτελέσματα αναζήτησης με γνώμονα εάν οι ιστοσελίδες αγορών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας είναι σχεδιασμένες φιλικά για τις συγκεκριμένες συσκευές.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Οι αρχές του Μπαχρέιν κατηγόρησαν τη «Διεθνή Αμνηστία» πως παραποιεί την εικόνα για την κατάσταση της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας έκφρασης και διαδήλωσης στη χώρα. Αφορμή έδωσε πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης που υποστηρίζει πως οι πρόσφατες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις δεν τερμάτισαν τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα όπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημειώνονται κατά διαστήματα μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ φέρεται να εκμυστηρεύτηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο τον περασμένο Νοέμβρη ότι «η πολιτική μας έναντι της Κίνας καθορίζεται από φόβο και απληστία», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δι Εϊτζ».

ΣΕΟΥΛ.-- Η νοτιοκορεατική αεροπορική εταιρεία «Ασιάνα» ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς τη Χιροσίμα της Ιαπωνίας για να γίνουν έλεγχοι ασφαλείας. Πριν μερικές μέρες 27 από τους συνολικά 80 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σε ένα «Airbus» της εταιρείας τραυματίστηκαν όταν το αεροσκάφος ξέφυγε από την πορεία του κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Χιροσίμα και ξήλωσε μια κεραία τηλεπικοινωνιών η οποία βρισκόταν 300 μέτρα πάνω από την πίστα. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας έκανε λόγο για «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος προσέγγισε την πίστα σε πολύ χαμηλό ύψος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ