Κυριακή 18 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
ΕΥΡΩ - ενωσιακή πολιτισμική ισοπέδωση

Ενα σοβαρό θέμα που συνδέεται με την ΕΥΡΩένωση και τις μεταλλάξεις της είναι αυτό που αφορά στην αντικατάσταση της πολιτισμικής ταυτότητας, των μικρότερων ιδιαίτερα εταίρων και την κατάργηση κάθε ποικιλότητας.

Το θέμα αυτό, μακριά από εθνικιστικές αντιλήψεις και περιχαρακώσεις, αποκτά εξαιρετική σημασία κατά το μέτρο που η πολιτισμική ταυτότητα του κάθε λαού που διαμορφώνεται και εμπλουτίζεται κατά την ιστορική του πορεία, συνδέεται με την εθνική του ταυτότητα και ταξικότητα και εντάσσεται στα πλαίσια των κυριαρχικών του δικαιωμάτων.

Στο σημείο αυτό χρειάζεται να πούμε, ότι κατά τις διαδοχικές μεταμορφώσεις από την Κοινοπραξία Ανθρακος και Χάλυβος, την Κοινή Αγορά, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και τώρα Ευρωπαϊκή Ενωση, η πορεία σχεδιάστηκε και υλοποιείται από εκπροσώπους των ισχυρότερων εταίρων και των αντίστοιχων συμφερόντων τους που ελάχιστα ενδιαφέρθηκαν για το πολιτισμικό στοιχείο. Ο πολιτισμικός άλλωστε χαρακτήρας διαφοροποιείται και αποτελεί εποικοδόμημα των κοινωνικών αναδιατάξεων.

Στο προοίμιο για παράδειγμα, κείμενο της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ψήγματα αναφορών υπάρχουν για τον πολιτισμικό και πολιτιστικό, ενώ κατά την ως τώρα πορεία της εφαρμογής της δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις, επεξεργασίες και πρακτικά μέτρα για τη διαφύλαξη της πολιτισμικής ταυτότητας. Αντίθετα, προβάλλεται η αντίληψη μιας πλασματικής ευρωπαϊκής ταυτότητας, η οποία αποβλέπει ακόμη και στην επιβολή γλωσσικής ομοιομορφίας.

Στο προοίμιο της Συνθήκης του Μάαστριχτ αναφέρεται γενικώς, ότι η Ευρω-ένωση (άρθρα 126 και 128) θα επιδιώκει την ανάπτυξη των πολιτισμών, ενώ στην πραγματικότητα υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την πολιτισμική ιδιαιτερότητα... επιβάλλοντας, προοδευτικά, ακόμη και τις κυρίαρχες γλώσσες των ισχυρών εταίρων, στους οποίους ο εθνικός ποιητής απαντά με τον στίχο:

«Μήγαρις έχουμε άλλο, πιο πολύτιμο,

πάρεξ γλώσσα και ελευθερία;»


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ