Παρασκευή 18 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Σε συγχώνευση ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν έως το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) και το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Deutsche Boerse). Εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία, η νέα εταιρεία συμμετοχών «UK TopCo» θα ελέγχει τα Χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου και του Μιλάνου, το οποίο ανήκει στο LSE, παρουσιάζοντας τα υψηλότερα έσοδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Οι μέτοχοι του Deutsche Boerse αναμένεται να ελέγχουν το 54,4% της νέας εταιρείας και το υπόλοιπο 45,6% θα περάσει στα χέρια των μετόχων του LSE.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Η κυβέρνηση του Καναδά ολοκλήρωσε τη μελέτη αιτήματος της βιομηχανίας κατασκευής αεροσκαφών «Μπομπαρντιέ» («Bombardier Inc») σχετικά με τη χορήγηση πακέτου οικονομικής βοήθειας 1 δισ. δολαρίων και θα γνωστοποιήσει την απόφασή της μέσα στις επόμενες βδομάδες. Η «Bombardier» χρειάζεται κρατική βοήθεια για να προωθήσει νέο επιβατικό αεροσκάφος ώστε να αντιμετωπίσει το σκληρό εμπορικό ανταγωνισμό που δέχεται από την ευρωπαϊκή «Airbus» και την αμερικανική «Boeing».

ΚΑΪΡΟ.-- Ελεύθερος αφέθηκε χτες ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι, αδελφός του ηγέτη της «Αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σε βάρος του οποίου διενεργείται έρευνα επειδή φέρεται ότι απηύθυνε έκκληση για τη σύσταση «τρομοκρατικής οργάνωσης». Ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές τον Αύγουστο του 2013, την εποχή που ήταν σε εξέλιξη οι μεγάλες επιχειρήσεις της Αστυνομίας εναντίον των «Αδελφών Μουσουλμάνων», ένα μήνα αφότου ο στρατός ανέτρεψε και συνέλαβε τον ισλαμιστή Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

ΑΜΜΑΝ.-- Λεωφορείο γεμάτο Παλαιστίνιους προσκυνητές ανατράπηκε σε ερημική περιοχή της νότιας Ιορδανίας, κοντά στα σύνορα με τη Σ. Αραβία, αργά το βράδυ της Τετάρτης, με αποτέλεσμα το θάνατο 16 επιβατών και τον τραυματισμό άλλων 36.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού δήλωσε χτες στη Βαγδάτη ότι ένα μονοκινητήριο αναγνωριστικό και μαχητικό ιρακινό αεροσκάφος τύπου «Cessna 208 Caravan» συνετρίβη την Τετάρτη ενώ πετούσε πάνω από την πόλη Χαουίτζα (210 χλμ. βόρεια τη Βαγδάτης). Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι γίνεται έρευνα για την τύχη του πληρώματος. Το πρακτορείο ειδήσεων «Aamaq», που συνδέεται με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», υποστήριξε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε και μετέδωσε βίντεο με εικόνες πλήθους τζιχαντιστών γύρω από τα συντρίμμια ενός αεροσκάφους.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- H βρετανική Αστυνομία συνέλαβε το 2015 αριθμό - ρεκόρ παιδιών για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία ενώ ο αριθμός των γυναικών που κρατούνται έχει επίσης αυξηθεί. Σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών, πέρσι συνελήφθησαν και κρατούνταν 16 έφηβοι κάτω των 18 ετών, ενώ πρόπερσι ήταν 10.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Τζέικομπ Ζούμα, αρνήθηκε χτες τις κατηγορίες του υφυπουργού Οικονομικών, Μκεμπίσι Τζόνας, και της πρώην βουλευτή του κυβερνώντος «Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου» (ANC) Βάιτζι Μέντορ πως η οικογένεια Γκούπτα, τριών Ινδών πάμπλουτων αδελφών, ασκεί μεγάλη επιρροή στον ίδιο και την κυβέρνηση, έχοντας τη δυνατότητα να ανεβοκατεβάζουν υπουργούς ανάλογα με τα συμφέροντά τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ