Τρίτη 18 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ενας Λιβανέζος στρατιώτης και ένας πολίτης σκοτώθηκαν την Κυριακή, στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Σουνιτών και Αλαουιτών, στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου. Ο απολογισμός από τις συγκρούσεις που πρωτοξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη είναι 12 νεκροί.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, ανακοίνωσε χτες πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στις εργασίες για την κατασκευή του νέου, τεράστιου μουσείου αρχαιοτήτων κοντά στις Πυραμίδες, σημειώνοντας ότι οι εργολάβοι βρίσκονται στην τελική φάση ολοκλήρωσης του έργου, που θα φιλοξενήσει πάνω από 100.000 αρχαία αντικείμενα, τεράστιας ιστορικής αξίας.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- «Συγγνώμη» στον ιορδανικό λαό για την πρόσφατη δολοφονία ενός Ιορδανού δικαστή από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών είπε χτες ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει ένταση στις διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη υπογραφή διμερούς ενεργειακής συμφωνίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στρατοδικείο στη Βόρεια Καρολίνα έκανε αποδεκτή την ενοχή που δήλωσε χτες ο 51χρονος Αμερικανός ταξίαρχος Τζέφρι Σινκλέρ, για τις «πιο ελαφριές» κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης κατωτέρων αξιωματικών του αμερικανικού στρατού.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει «υψηλού επιπέδου διάλογο» με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, παρόμοιο με εκείνο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, υπό την αιγίδα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Εριαβετς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, με θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Οι τυνησιακές αντιτρομοκρατικές αρχές σκότωσαν τρεις ένοπλους ισλαμιστές νωρίς χτες τα ξημερώματα, στη διάρκεια συγκρούσεων στη βορειοδυτική περιοχή Τζεντούμπα (κοντά στα σύνορα της Τυνησίας με την Αλγερία).

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκπρόσωπος του Γραφείου Διεθνούς Ναυτιλίας (ΙΜΒ) πρότεινε χτες καλύτερο «συντονισμό» μεταξύ διωκτικών αρχών του πολεμικού ναυτικού χωρών της δυτικής Αφρικής για την καταπολέμηση των ολοένα αυξανόμενων κρουσμάτων πειρατείας στο δυτικοαφρικανικό Κόλπο της Γουινέας, όπου πέρσι σημειώθηκε το 1/5 των επιθέσεων του είδους παγκοσμίως.

TOKIO - ΠΑΡΙΣΙ.-- Νέα βήματα σύσφιξης της συνεργασίας τους ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και Nissan, προκειμένου να ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητα» έναντι αντιπάλων τους, όπως η Volkswagen. Οι δύο εταιρείες, που μετρούν ήδη 15 χρόνια συνεργασίας, το Γενάρη έθεσαν ως στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 4,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Ως κατασκεύασμα «εχθρικών δυνάμεων» απορρίπτει η ΛΔ Κορέας νέα Εκθεση του ΟΗΕ που την κατηγορεί για τέλεση εγκλημάτων αντίστοιχων με αυτών των Ναζί και του καθεστώτος του «Απαρτχάιντ» και καλεί τη διεθνή κοινότητα σε «ανάληψη δράσης». Την έκθεση απέρριψε και η Κίνα, αμφισβητώντας την αξιοπιστία της.

ΑΡΙΚΑ.-- Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, σε βάθος 20 χλμ, με επίκεντρο 60 χλμ βορειοδυτικά της περιοχής Ικίκε συνέβη την Κυριακή στη βόρεια Χιλή. Ιδιαίτερα αισθητό έγινε το φαινόμενο στις πόλεις Αρίκα και Τοκοπίγια και εκκενώθηκαν κάποια κτίρια. Ο σεισμός ξύπνησε τις μνήμες του φονικού σεισμού του 2010 που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων και την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Σεισμός 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το απόγευμα σε απόσταση εννιά χλμ από το κέντρο του Λος Αντζελες στην Καλιφόρνια, δίχως να προκαλέσει υλικές ζημιές ή τραυματισμούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ