Κυριακή 18 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Χαμίντ Καρζάι

Γρηγοριάδης Κώστας

Αντιστροφή του κλίματος όσον αφορά τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις επιχειρεί, μετά τη σφαγή 16 αμάχων την περασμένη Κυριακή από Αμερικανό κατοχικό στρατιώτη, ο εγκάθετος πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι. Το νέο μακελειό που κατέδειξε για ακόμα μία φορά το χαρακτήρα της κατοχής, προκάλεσε νέες μαζικές αντιδράσεις ενισχύοντας το αντιαμερικανικό αίσθημα των Αφγανών, που επί 11 χρόνια θυσιάζονται στο όνομα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Το δολοφονικό αμόκ του Αμερικανού κατοχικού στρατιώτη, που σκόρπισε το θάνατο στην Κανταχάρ, επιχειρείται να παρουσιαστεί ως ένα «μεμονωμένο περιστατικό» που δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό χαρακτήρα της κατοχής και δε θα πρέπει να επηρεάσει τη συνέχειά της, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, ο οποίος πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες που είχε με τον Χ. Καρζάι, ο Αφγανός πρόεδρος κατάλαβε ότι οι ΗΠΑ θα τιμωρήσουν τον ένοχο.

Ο Αφγανός πρόεδρος καταδίκασε κατά το σύνηθες τη σφαγή και άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή και άλλων στρατιωτών που δεν έχουν αποκαλυφθεί. Ο Καρζάι επίσης αναγκάστηκε, κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, να ζητήσει από τις κατοχικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τις απομακρυσμένες περιοχές, περιορίζοντας τις νυχτερινές επιδρομές. Ωστόσο κανονικά προχωρά η υπογραφή της συμφωνίας που θα εξασφαλίζει τη μακροχρόνια παρέμβαση και παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μετά την όποια «στρατιωτική αποχώρηση», διασφαλίζοντας τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα την επόμενη μέρα του πολέμου, σε μία χώρα προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών.


Α.Φ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ