Κυριακή 18 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια: Κουμπωθείτε!

Ο ιατροδικαστής, που ήρθε με καθυστέρηση, στο πρώτο κιόλας σκαλοπάτι της σκάλας, που οδηγούσε από το ισόγειο στον πρώτο όροφο, είδε την πρώτη κηλίδα αίματος. Δεν έδωσε σημασία. (Αυτή η κηλίδα αργότερα θα προκαλέσει συζητήσεις και πολύ αργότερα, ίσως, μπελάδες. Θα δούμε). Ηξερε πως στο κεφαλόσκαλο του πρώτου ορόφου βρισκόταν ένας άντρας σκοτωμένος. Χρόνια σε αυτή τη δουλιά είχε βαρεθεί τα εγκλήματα. Γι' αυτόν δεν παρουσίαζαν, πια, κανένα ενδιαφέρον! Γι' αυτό και καθυστέρησε να φτάσει! Αντικρίζοντας, όμως, το δολοφονημένο, λύθηκαν τα ποδάρια του. «Αυτός είναι ο ...», ξεφώνισε, αναφέροντας το όνομα του σκοτωμένου με δέος!

Η έκπληξη του ιατροδικαστή, δεν ήταν έκπληξη για την αστυνομία. Γι' αυτή ήτανε τρόμος. Ακόμα δεν είχε καταλαγιάσει ο κρότος από την έκρηξη στην πρεσβεία και να μια τρομοκρατική δολοφονία! Ο «ο ...», ήτανε μέρος του συστήματος, κεφάλαιο για την κυβέρνηση και το κόμμα της πλειοψηφίας. Με μιας έσπασαν τα τηλέφωνα και οι ασύρματοι. Και όσο ξετυλίγονταν το κουβάρι, τόσο τα πράγματα μπερδεύονταν περισσότερο! Σε μισή ώρα, όμως, όλα είχαν διαλευκανθεί! (Είχαν;) Το Στέλεχος του συστήματος, αποφάνθηκε η αστυνομία, δεν έπεσε από τα πυρά των τρομοκρατών. Το έγκλημα ήταν «κοινό». Το θύμα υπέκυψε στις οργισμένες μπουνιές του άντρα της ερωμένης του! Η κυβέρνηση ανακουφίστηκε! (Αλλο σεξ, άλλο τρομοκρατία).

Ανακουφίστηκε; Δε θα το 'λεγα! Οσο προχωρούσε η νύχτα νέοι εφιάλτες έμπαιναν στην υπόθεση. Εφιάλτες που μπροστά τους το σεξ είναι πταίσμα! Οι δημοσιογράφοι και τα αδηφάγα κανάλια, θύματα (και αυτά) του ανταγωνισμού τους, χωρίς σοβαρά θέματα το τελευταίο διάστημα, σοβαρά όπως αυτά τα εννοούν, βρήκαν το Θέμα! Ερωτα, αίμα, χρήμα, πολιτική! Η ερωμένη, πέρα από ερωμένη, ήταν και το «δεξί χέρι» του θύματος. Και πέρα από «δεξί χέρι», ήταν και υπεύθυνη για τις προμήθειες. Ενας τομέας που το χρήμα ρέει, όπως ο Αμαζόνιος!

Την άλλη μέρα, την τρίτη, την τέταρτη, η βεντάλια ανοίγει! Μάταια η κυβέρνηση, η αστυνομία, τα ροζ έντυπα, προσπαθούν να περιορίσουν τη δολοφονία στα στενά όρια της ροζ ιστορίας! Κανένας δε νοιάζεται αν «τα 'χαν, και πώς τα 'χαν». Η ιστορία, με μαθηματική ακρίβεια, κυλάει, νομοτελειακά, προς το μαύρο! Το σεξ μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Το θύμα, άλλωστε, δεν ήταν και στην πρώτη νεότητα. Μια γυναίκα που το λέει η ψυχή της, δεν μπορεί, λένε οι ειδικοί, να λύσει τις ερωτικές ανησυχίες της σε μια τέτοια σχέση. Ακόμα και ο άντρας της «υπεύθυνης για τις προμήθειες», της «πέτρας του σκανδάλου», όπως την κατέγραψαν οι εφημερίδες, το παρατήρησε: Μα ήταν τόσο μεγάλος! Να ήταν ένας νέος, ίσως, το καταλάβαινα!

Ο ιατροδικαστής, στο μεταξύ, σκυμμένος πάνω στο νεκρό Στέλεχος(για το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν ακούστηκαν ηθικοί χαρακτηρισμοί, όμοιοι με αυτούς που ακούστηκαν για την ερωμένη, λες και αυτός, όταν έκαναν έρωτα έπλενε τα χέρια του, όπως ο Πιλάτος ας πούμε, και παραδίδονταν αγνός στην κοινωνία που έχει πρότυπό της το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» - αλλά αυτό είναι ιστορία, για μια άλλη ταινία), προσπαθεί να βρει τις ακριβείς αιτίες του θανάτου. Εφταιγαν μόνο οι μπουνιές ή και η κλονισμένη καρδιά του εραστή; Στις τσέπες του, λένε οι φυλλάδες, βρέθηκαν δυο βιάγκρα!

Παράλληλα σε όλα τα κλιμάκια της κυβέρνησης, στο φιλικό της Τύπο και τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια, που την υποστηρίζουν - και τη στηρίζουν - γίνονται απεγνωσμένες προσπάθειες να μετριαστεί το κακό (γιατί κακό, οπωσδήποτε, θα προκύψει). Προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν την ηθική τους (ηθική με τη στενή έννοια), γιατί πάνω σε αυτή έχουν, χρόνια τώρα, οικοδομήσει το κοινωνικό προφίλ τους. Αυτοί δεν παραβαίνουν καμία από τις εντολές του Κυρίου, και ιδιαίτερα, βέβαια, αυτή της μοιχείας! (Τα πράγματα, φυσικά, τους διαψεύδουν).

Από την άλλη μεριά προσπαθούν να κρατήσουν κλειστά τα συρτάρια του οργανισμού που διοικούσε το θύμα! Ξέρουν πολύ καλά πως τα σκάνδαλα έχουν πάντα τη μορφή χιονοστιβάδας! Αμα σκάσει μύτη το ένα ακολουθεί αμέσως το δεύτερο, το τρίτο,.. και, μην ξεχνάμε, έρχονται εκλογές!

Εγώ ένα μόνο πράγμα θέλω να τονίσω! Ενα τυχαίο γεγονός και βγήκε τέτοια μπόχα! Μπόχα ηθική, ας την πούμε έτσι, για να συνεννοηθούμε, και μπόχα πολιτική. «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»; Κουμπωθείτε!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ