Κυριακή 18 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βλέποντας την «άλλη» διάσταση

Στη σκηνή του θεάτρου Βεάκη, παρουσιάζεται ένα ενδιαφέρον έργο σε μια συγκινητική παράσταση. Πρόκειται για το έργο του Αλεχάντρο Κασόνα, «Χορεύοντας με τη Σιωπή» (1957), σε διασκευή και σκηνοθεσία του Νίκου Καραγεώργου και πρωταγωνιστές την Μίρκα Παπακωνσταντίνου, τον Χρήστο Βασιλόπουλο και τον Κώστα Αρζόγλου.

Είναι ένα μεταφυσικό παραμύθι επικεντρωμένο στις σχέσεις μιας παράξενης οικογένειας με κέντρο μια ανύπαντρη γυναίκα, την Ελισέα (Μίρκα Παπακωνσταντίνου), που ζει στα όρια της παραφροσύνης και ενώ περιμένει τον αρραβωνιαστικό της να γυρίσει απ' την Αμερική, αφήνει το ρεαλιστικό χρόνο να περνάει μένοντας στο τότε. Εύθραυστη, σαν σπασμένος καθρέφτης, που πέφτοντας πάνω της το φως (η πραγματικότητα) αλλάζει χρώματα και λάμψεις. Γύρω της ένας ιστός ανθρώπων και καταστάσεων που απαρτίζουν έναν ιδιαίτερο κόσμο.

Η σχέση θείας - ανιψιού, η επικοινωνία τους, η έκφρασή τους και το ιδιαίτερό τους χάρισμα να βλέπουν την «τρίτη διάσταση» των πραγμάτων τούς κάνει να ζουν στον κόσμο που θέλουν. Η ιστορία τους σπάει τα όρια της στενής πραγματικότητας και μας φέρνει αντιμέτωπους με το εξωπραγματικό, όχι σαν κάτι αληθινά φανταστικό, αλλά σαν μια ιδιάζουσα πραγματικότητα. Πραγματεύεται τη διαφορετικότητα σαν επιλογή και θέση, τη «νέα» σημασία των λέξεων και την «άλλη» διάσταση των πραγμάτων σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από τους αυστηρούς κανόνες του «πρέπει» και καταχωνιάζει τα «θέλω». Την ισορροπία προσπαθεί να εξασφαλίσει η ιδανική πλευρά της ανθρώπινης φύσης, ο Δον Γερμάν (Κώστας Αρζόγλου), ο γιατρός της οικογένειας, η προσωποποίηση της καλοσύνης και της δικαιοσύνης.

Η μετάφραση είναι της Ιουλίας Ιατρίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Χριστίνας Κωστέα, οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη, η μουσική του Πάνου Δορμπαράκη, η Μουσική Επιμέλεια και οι Συνθέσεις Ηχων του Δημήτρη Ιατρόπουλου. Βοηθοί σκηνοθέτη είναι η Μαρία Διακοπαναγιώτου και η Μαρίνα Γερμανού. Συμπρωταγωνιστούν: Αννα Μονογιού, Σταυριάνα Πανδή, Ειρήνη Ράπτη, Ελένη Αποστολοπούλου, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Σταύρος Μοίρας.

Κυριακή 18/2
  • «Magenta»
    «Magenta»
    Με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια γιορτάζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας τις Απόκριες. Σήμερα (11 π.μ.), στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη (πρώην Σπάθα), τα παιδιά των τμημάτων του Πνευματικού Κέντρου Νίκαιας και οι μαθητές της πόλης θα κάνουν μουσικοχορευτικό σεργιάνι στο δημοτικό τραγούδι. Στο Λόφο Δεξαμενής (Αγ. Φίλιππος) αύριο, ο Δήμος Νίκαιας γιορτάζει τα Κούλουμα με μεγάλο γλέντι, χορό, μεζέδες και τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα.
  • Διπλό το πρόγραμμα στο «Χίλιες και δύο νύχτες» (Καραϊσκάκη 10, Ψυρρή, τηλ.210 3317293-4). Στις 7 μ.μ., ο Γιώργος Λυκούρας παρουσιάζει τραγούδια του, με ερμηνευτές τους Ιωάννα Κάππου και Νίκο Χωμενίδη. Στο βραδινό πρόγραμμα, ο γνωστός δεξιοτέχνης στο ούτι Νίκος Σαραγούδας, παρέα με τη Ροδή Τομουρτζιούκ Γκιουλ και το συγκρότημά τους παρουσιάζουν παλιά Μικρασιάτικα τραγούδια.
Τρίτη 20/2
  • Εκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Λεωφ. Κατεχάκη 70, Κηφισίας). Συμμετέχουν δεκαεννέα δημιουργοί (16 ζωγράφοι, 2 γλύπτες και μία φωτογράφος). Ανάμεσά τους οι: Μ. Αστέρη, Β. Βλαχογιάννη, Ρ. Δημητροπούλου, Γ. Κόρδης, κ.ά.
  • Κατασκευές παρουσιάζει ο Γιάννης Ζαγοριανάκος στην έκθεση που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11).
  • Γ. Σπάθας - Β. Λέκκας
    Γ. Σπάθας - Β. Λέκκας
    Στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι, τηλ. 210-7560102), εμφανίζονται οι Γιάννης Μήτσης και Ευγένιος Δερμιτάσογλου. Εκτός από τα δικά τους τραγούδια, ερμηνεύουν δημιουργίες των Θ. Μικρούτσικου, Kurt Weill, Θ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Κραουνάκη, Σ. Μάλαμα, Δ. Μούτση κ.ά.
Τετάρτη 21/2
  • Η λυρική σοπράνο Μάτα Κατσούλη δίνει ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνοδευόμενη από τον πιανίστα Θανάση Αποστολόπουλο.
  • Στο «Χίλιες και δύο νύχτες» (Ψυρρή), ο Θύμιος Στουραΐτης, ένας από τους σημαντικότερους σολίστες του μπουζουκιού, θυμίζει ρεμπέτικα τραγούδια. Μαζί του στο τραγούδι η Μαρία Καπετανίδου.
  • Ολοκληρώνεται στις 25/2 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), η έκθεση ζωγραφικής της Παναγιώτας Γκίκα με τίτλο: «Ταξίδι στο όνειρο και τη φαντασία».
Πέμπτη 22/2
  • Τα «Μακρινά Ξαδέρφια» ακροβατούν ανάμεσα σε ροκ, τζαζ, παραδοσιακές και άλλες μελωδίες, στο «Αλάβαστρον». Μαζί τους η Μελίνα Κανά.
  • «Γυναίκες», είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής και γλυπτικής, που παρουσιάζεται στην «Πινακοθήκη Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου). Εκτίθενται δημιουργίες των: Ε. Βορδώνη, Σπ. Λύτρα, Χρ. Μπότσογλου, Εύας Μπουλγουρά, Μ. Παντελιά, Γ. Ρόρρη, κ.ά.
  • «Η φόρμα της ζωής» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής και γλυπτικής της Βιβής Βασιλείου, που παρουσιάζεται στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5).
Παρασκευή 23/2
  • Γ. Μήτσης - Ευγ. Δερμιτάσογλου
    Γ. Μήτσης - Ευγ. Δερμιτάσογλου
    Ο Jason Molina, άξιος συνεχιστής της παράδοσης των Νιλ Γιανγκ και Λέοναρντ Κοέν, δίνει την πρώτη συναυλία του στην Αθήνα, στις 10 μ.μ., στο «Planet Music» (Λ. Αρδηττού 44, Μετς, τηλ.210 9237109). Τη συναυλία θα ανοίξει ο Κώστας Στεργίου με την μπάντα του.
  • Κάθε Παρασκευή και Σάββατο (μέχρι 31/3), ο Βασίλης Λέκκας και ο Γιάννης Σπάθας θα βρίσκονται στη «Χ-έδρα» (Ελ. Βενιζέλου 235, Ν. Σμύρνη, τηλ. 210-9849101).
  • Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Μαρία Σπυροπούλου, συντροφιά με τον Μιχάλη Κουμπιό, ξεκινούν τις εμφανίσεις τους «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210 2610444). Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο, έως 3/3.
  • Η Σωτηρία Λεονάρδου και ο συνθέτης Πάνος Φορτούνας εμφανίζονται σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.), στο «Rodeo live club» (Χέυδεν 34, πλ. Βικτωρίας, τηλ.210 8814702).
Σάββατο 24/2
  • Οι «Magenta» (Αναστασία Μουτσάτσου, Μιχάλης Νικολούδης, Βασίλης Ρακόπουλος, Σόλης Μπαρκής) εμφανίζονται στον «Ιανό» (Σταδίου 24, τηλ. 210-3217917).
  • Στο θέατρο «Coronet» (Φρύνης 11 και Υμηττού, Παγκράτι, τηλ. 210 7012123), ξεκινούν οι παραστάσεις του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας, με το «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ.
  • Τραγούδια του ιταλικού νότου από το συγκρότημα «Encardia», στις 8.30 μ.μ., στον «Παρνασσό» (πλ. Καρύτση 8).

Γ. Ανδρεάτος - Μ. Σπυροπούλου
Γ. Ανδρεάτος - Μ. Σπυροπούλου

Από την έκθεση «Γυναίκες»
Από την έκθεση «Γυναίκες»


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ