Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πατριδογνωμόνιο
Η... άμυνα των νέων ιεροεξεταστών

Για πολλοστή φορά, αλλά για πρώτη με την υπογραφή του νέου Αμερικανού πλανητάρχη αγγλοαμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τα περίχωρα της Βαγδάτης. Για λόγους «αμυντικούς». Οπως επίσημα στρατιωτικά χείλη εκστόμισαν στο Πεντάγωνο, οι Ιρακινοί απέκτησαν εσχάτως τρόπο να εντοπίζουν τα αεροπλάνα που τους βομβαρδίζουν. Οχι απειλητικό για τη ζωή των αγγέλων του θανάτου πάνω απ' τα κεφάλια τους, αλλά πιθανόν ικανό στο άδηλο μέλλον να καταρρίψει έστω κι ένα απ' αυτά!

Η κυνική δικαιολογία ήταν «υπόθεση άμυνας με έγκριση Προέδρου». Δεν αξίζει να σταθεί κανείς, σύντροφοι, σ' όλη αυτή τη σκηνοθετημένη βερμπαλιστική συσκότιση μιας δεδομένης βαρβαρότητας. Αξίζει όμως να προσεχτεί μια ερώτηση που υποβλήθηκε από «δημοσιογράφο» στην ενημέρωση του αμερικανικού Πενταγώνου και αποκαλυπτική για τη μορφή που θα πάρει η διεθνής προπαγάνδα πολύ σύντομα. Χρειάστηκε βεβαίως πολλή υπομονή για να παρακολουθήσει κανείς μια ώρα ανταλλαγής στημένων ερωτήσεων και απαντήσεων και ν' αντέξει το θεατρικό έργο: διαφάνεια και σεβασμός των επικυρίαρχων για την κοινή γνώμη που έχει «εναποθέσει» με το ζόρι τις τύχες της δήθεν στους ιεραπόστολους φονιάδες των λαών.

Πετάγεται ένας «δημοσιογράφος» και ρωτάει το ένστολο αφεντικό του, που εξηγεί την... αποστολή. «Τι συνέβη και βελτιώθηκε η αεράμυνα των Ιρακινών; Πώς κατάφεραν να συντονιστούν; Μήπως διδάχθηκαν από το Κόσσοβο και ήρθαν σε επαφή με Σέρβους που τους εκπαίδευσαν ή τους προμήθευσαν τα κατάλληλα μέσα;».

Υπό κανονικές συνθήκες πετάγεται κανείς πάνω και σπάει την τηλεόραση αμυνόμενος/η στον πυροβολισμό της νοημοσύνης του. Διότι δεν είναι και λίγο ν' ακούς τους παγκόσμιας αυτόκλητους χωροφυλάκους να διατείνονται ότι οι εξαιρετικώς αποτελεσματικοί εναντίον τους Σέρβοι, που τους νίκησαν κατά κράτος και τους αποδεκάτισαν και δεν προλάβαιναν να μετράνε φέρετρα με την αστερόεσσα στο Κόσσοβο, τώρα εξοπλίζουν και εκπαιδεύουν τον άλλο τους μεγάλο εχθρό, τους Ιρακινούς, και επομένως έπρεπε να αμυνθούν.

Η... καταπληκτική αυτή σύλληψη σύνδεσης των αμερικανοβρετανικών συμφερόντων απ' τα Βαλκάνια ως τη Μέση Ανατολή δεν αντέχει σε κριτική βρεφών ως προς το περιτύλιγμά της. Οφείλει όμως να κινητοποιήσει τα ανακλαστικά μας ως προς την προπαγάνδα που πολύ σύντομα θα αρχίσει να παιανίζει κι ενταύθα. Δε θα περιμένουμε πολύ ώσπου να βγει απ' το καβούκι του κάποιος δημοσιολόγος, τύπου Ανδριανόπουλου, κάποιος αοριστολόγος, τύπου Αβραμόπουλου, ή σώφρων ρεαλιστής ως ο πρώτος πρόθυμος εκσυγχρονιστής ή νεοδημοκράτης, που θα λέει ότι ο... κόσμος πρέπει να τελειώνει με τον Σαντάμ, αν επιθυμεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή στα ψιλά των ειδήσεων θα «περνούν» λεωφορεία γεμάτα Σέρβους, τα τιναγμένα στον αέρα, και οι Παλαιστίνιοι καμικάζι που απαντούν στα «χειρουργικά» χτυπήματα της ισραηλινής πολεμολάγνας ακροδεξιάς.

Σ' αυτό το κλίμα κατοχής του κόσμου, με τους λαούς που αντιστέκονται ή και γονατίζουν εξουθενωμένοι, πεινασμένοι, αδύναμοι, αλληλέγγυοι και στημένοι απέναντι σε μια ενημερωτική παγκοσμιοποιημένη τηλεοπτική ιερά εξέταση του 21ου αιώνα, ο καθείς και τα όπλα του. Ολα θεμιτά πλην της σιωπής και της αδράνειας. Γιατί τότε γινόμαστε ξύλα που θα καούν, οι λαοί, για να κάψουν οι νεοταξίτες τους δαίμονες της αντίστασης. Αν δε δηλώσουν οι λαοί πίστη στα ιδεώδη του ιμπεριαλισμού κι υποταγή, μια σύγχρονη «αουτονταφέ», θα θεωρηθούν οι μάγισσες του σύγχρονου, του δικού μας μεσαίωνα. Ετσι λένε στα Πεντάγωνα. Αμα τους πιστέψεις. Αμα πας με τις μάγισσες και τους άπιστους της θρησκείας του δυνατού, τότε συγκροτείται πιο μαζικά απ' όσο φαίνεται η δύναμη του λαού - θεριού κι οι τύραννοι δικάζονται στο πυρ το εξώτερο των ονείρων των πολλών για μια ελεύθερη καλύτερη ζωή.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ