Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Γρηγοριάδης Κώστας

«Πρόσωπο της χρονιάς» αναδείχθηκε σύμφωνα με το περιοδικό «Time» ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που η Τουρκία επιχειρεί να ενισχύσει το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη στη διεθνή ιμπεριαλιστική σκηνή. Η Τουρκία επιχειρεί να εμφανιστεί ως η σύμμαχος χώρα των μουσουλμανικών κρατών, «γέφυρα Ανατολής και Δύσης». Επί της ουσίας, η αστική τάξη της Τουρκίας που εκπροσωπεί ο Ερντογάν συμμαχεί τόσο με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που τη χαρακτηρίζουν πολύτιμο σύμμαχο, όσο και με τη Ρωσία, αραβικές χώρες και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία επιχειρεί να ενισχύσει το ρόλο της και στο ενεργειακό παιχνίδι, εκμεταλλευόμενη τις εξελίξεις.

Εμφανίζεται ως μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία που εφαρμόζει σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, κρατικών επιχειρήσεων και του φυσικού πλούτου, ποταμών, ακτών, κλπ. και όλα αυτά με ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών, επιδείνωσή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων για να εξασφαλίζει η πλουτοκρατία την υψηλή κερδοφορία της. Σε αυτό έχει συμβάλλει τα μάλα το κόμμα του Ερντογάν «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης».

Η καπιταλιστική αυτή ανάπτυξη έφερε χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, μείωση μισθών, αύξηση της ανεργίας, υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών.


Α.Φ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org