Πέμπτη 18 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη το βράδυ, από τοξικές αναθυμιάσεις, στην εταιρεία «Lamina» του Μιλάνου, που παράγει ατσάλινα ελάσματα, και άλλοι τρεις νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και ιδιωτική κλινική της ιταλικής συμπρωτεύουσας, από τους οποίους ο ένας φέρεται να είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Η Πυροσβεστική προσπαθούσε να εξακριβώσει ποιες ακριβώς ουσίες προκάλεσαν το θάνατο των τριών εργατών, την ώρα που καθάριζαν έναν από τους υπόγειους χώρους της εταιρείας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- «Η πολιτική Τραμπ για το Αφγανιστάν αποδίδει, και η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν είναι πιο κοντά από ποτέ στο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις», δήλωσε χτες η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι. Ωστόσο, ο Καζάκος πρέσβης στον ΟΗΕ, Καϊράτ Ουμάροφ, που προεδρεύει αυτήν την περίοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αμφισβήτησε την άποψη της Χέιλι, επισημαίνοντας τον πολλαπλασιασμό «τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» στο Αφγανιστάν.

ΡΩΜΗ.-- Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε χτες κατά πλειοψηφία την αποστολή στρατιωτικής αποστολής στον Νίγηρα, με πρόσχημα την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και της «τρομοκρατίας». Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ανακοίνωσε ότι στην αποστολή θα συμμετάσχουν στρατιώτες που σήμερα υπηρετούν στο Ιράκ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ανδρες της γερμανικής αστυνομίας έκαναν έφοδο σε σπίτια και γραφεία δέκα Ιρανών φερόμενων ως κατασκόπων, έπειτα από έρευνα της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών. «Πιστεύουμε ότι οι ύποπτοι κατασκόπευαν οργανισμούς και άτομα στη Γερμανία για λογαριασμό μιας μονάδας πληροφοριών που συνεργάζεται με το Ιράν», δήλωσε η εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, ενώ δεν σχολίασε δημοσίευμα που αναφέρει πως οι ύποπτοι κατασκόπευαν Ισραηλινούς. Δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από την ιρανική πρεσβεία στο Βερολίνο.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ακόμη ένα κοριτσάκι, ηλικίας μόλις τεσσάρων ετών, βρέθηκε χτες βιασμένο και στραγγαλισμένο σε αγρό της πόλης Μαρντάν του βορειοδυτικού Πακιστάν. Πριν από μια βδομάδα είχε βρεθεί σε χωματερή της περιοχής Κασούρ το άψυχο σώμα της επτάχρονης Ζεϊνάμπ, βιασμένο και στραγγαλισμένο. Οι ανεξιχνίαστες απαγωγές, βιασμοί και δολοφονίες κοριτσιών στο Πακιστάν προκαλούν αντιδράσεις στον ντόπιο πληθυσμό, που κατηγορεί τις αστυνομικές αρχές για αδράνεια και ανικανότητα.

ΡΙΑΝΤ - ΣΑΝΑΑ.-- Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν μετέφερε χτες 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Υεμένης, μετά από έκκληση του φιλοσαουδάραβα πρωθυπουργού της Υεμένης για διάσωση του εθνικού νομίσματος από «πλήρη κατάρρευση».

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Κογκρέσο Ορόμο», Μεράρα Γκουντίνα, και άλλοι περίπου 360 πολιτικοί κρατούμενοι, αφέθηκαν χτες ελεύθεροι από τις περισσότερες φυλακές της Αιθιοπίας, στο πλαίσιο πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης για την αποφυλάκισή τους και την έναρξη «πολιτικού διαλόγου».

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Διπλή επίθεση αυτοκτονίας, πιθανώς τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ», χτες το απόγευμα σε λαϊκή αγορά στο Μαϊντουγκούρι της βορειοανατολικής Νιγηρίας, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 48.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ