Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» προγραμματίζει την παραγωγή περισσοτέρων από 400.000 αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας στην κινεζική αγορά μέχρι το 2020, σύμφωνα με τη θυγατρική της εταιρεία στην Κίνα («Volkswagen Group China»). Εκτιμάται ότι έτσι η παραγωγή θα αυξηθεί στο 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα μέχρι το 2025. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει 15 μοντέλα αυτοκινήτων, νέας ενεργειακής τεχνολογίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες ανάγκες «περιβαλλοντικής προστασίας» της κινεζικής αγοράς. Διεθνώς, η VW προγραμματίζει την κυκλοφορία 10 μοντέλων, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο συγκεκριμένος τύπος οχημάτων αναμένεται ότι θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% έως 25% των πωλήσεων της γερμανικής εταιρείας στην κινεζική αγορά μέχρι το 2025.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Οι κυβερνήσεις Αυστραλίας, Μαλαισίας και Κίνας ανακοίνωσαν χτες ότι αναστέλλονται οι υποβρύχιες έρευνες για τον εντοπισμό του αεροπλάνου των «Μαλαισιανών Αερογραμμών», του οποίου τα ίχνη χάθηκαν στις 8 Μάρτη 2014. Τότε το αεροπλάνο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο, με 239 επιβαίνοντες. Σε κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι το αεροπλάνο «δεν εντοπίστηκε» σε μια ζώνη 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που είχε προσδιοριστεί για τις έρευνες, στο νότιο τμήμα του Ινδικού Ωκεανού. Οι αρχές έκριναν ότι τα στοιχεία δεν επαρκούν για να συνεχιστούν οι έρευνες σε άλλη ζώνη. «Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα έρθουν στο φως νέες πληροφορίες και ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα εντοπιστεί το αεροπλάνο», πρόσθεσαν.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Πάνω από 88 τόνους τροφίμων πετιούνται στους κάδους απορριμμάτων στις χώρες της ΕΕ, σημείωσε έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ECA) που επιρρίπτει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί απέτυχε να πάρει μέτρα για την εξοικονόμηση τροφίμων και τη διανομή τους σε ευπαθείς, οικονομικά, κοινωνικές ομάδες. Προτείνει, επίσης, η στρατηγική της ΕΕ για τη σπατάλη τροφίμων «να ενισχυθεί και να συντονιστεί καλύτερα».

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Ως ενδείξεις νέας πιθανής ανταρσίας, αυτή τη φορά από τη μεριά αξιωματικών της χωροφυλακής της Ακτής Ελεφαντοστού, αντιμετωπίστηκαν οι χτεσινές ρίψεις και ανταλλαγές πυρών που σημειώθηκαν κοντά στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Αμπιτζάν, την πρωτεύουσα Γιαμασούκρο, και τις μικρότερες πόλεις Μαν και Νταλόα. Το περιστατικό καταγράφηκε λίγο μετά την έναρξη της καταβολής καθυστερούμενων δεδουλευμένων μηνιάτικων και μπόνους 20.000 δολαρίων που εξασφάλισαν οι στρατιωτικοί, μετά από απόπειρα πραξικοπήματος που έκαναν την περασμένη βδομάδα.

ΜΠΑΝΖΟΥΛ.-- Εντείνονται οι πιέσεις σε βάρος του απερχόμενου Προέδρου της δυτικοαφρικανικής Γκάμπια, Γιαχία Τζάμεχ, που κυβερνά τη χώρα 22 χρόνια και αρνείται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών του Δεκέμβρη και την ήττα του από τον αντιπολιτευόμενο υποψήφιο Αντάμα Μπάροου. Χτες, άλλοι τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησής του παραιτήθηκαν και αναζήτησαν καταφύγιο στη γειτονική Σενεγάλη, επειδή φοβήθηκαν πιθανά αντίποινα σε βάρος τους. Αργότερα χτες βράδυ, ο Τζάμεχ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

ΚΑΪΡΟ.-- Οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν μετά την επίθεση ενόπλων σε φυλάκιο ελέγχου σε ερημική περιοχή της βορειοδυτικής Αιγύπτου κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη (600 χλμ. νοτιοδυτικά του Καΐρου).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ