Παρασκευή 18 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτωπο πολιτιστικής παρέμβασης

Δένοντας την Τέχνη σε όλες τις μορφές της με την πρωτοπόρα θεωρία και πράξη, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας ξεκινά μια σειρά θεματικά αφιερώματα ανά μήνα, στις οποίες το πολιτικό και το πολιτιστικό περιεχόμενο δένονται κάτω από το θέμα «καπιταλιστική κρίση», απλώνοντας την πολιτιστική παρέμβασή της. Η ΚΝΕ έχει μακρά εμπειρία σε αυτό το «πάντρεμα» από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, του μοναδικού αυτού θεσμού που στήνεται από νέους, προβάλλει τη γνήσια καλλιτεχνική δημιουργία μαζί με τη διέξοδο για το τέλος της εκμετάλλευσης. Την ίδια στιγμή, στους κόλπους της λειτουργούν ήδη ομάδες που αγκαλιάζουν όλες τις μορφές της Τέχνης και που έχουν μια αξιόλογη παρουσία. Ψυχή των δραστηριοτήτων αυτών είναι η κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και η ανυπότακτη στάση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, η πίστη στη δύναμη του λαού.

Η μαζική κουλτούρα του καπιταλισμού έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, καλλιεργεί συγκεκριμένες συμπεριφορές και αντιλήψεις και - παρά την προσπάθεια επιβολής του απολίτικου προτύπου στη νεολαία - έχει βαθύ πολιτικό περιεχόμενο. Στην καλλιέργεια του φόβου και της μοιρολατρίας, στον ατομισμό, στις αξίες του σάπιου καπιταλισμού, τη μαζική εκτόνωση, η ΚΝΕ απαντά και πολιτικά και αναδεικνύοντας έναν άλλο τύπο ψυχαγωγίας - πολιτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνονται εκδηλώσεις στις οποίες οι ομάδες της ΚΝΕ και άλλοι νέοι δημιουργοί παρουσιάζουν το έργο τους, αναδεικνύονται αριστουργήματα μικρά και μεγάλα που γέννησε κατά καιρούς στο βιβλίο, στη μουσική, στον κινηματογράφο κ.α. η ταξική πάλη. Εργα που μένουν πάντα επίκαιρα ακριβώς επειδή μιλούν για το δίκιο, που είναι οικεία στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, άσχετα από το πότε δημιουργήθηκαν, γιατί μιλούν για όσα βιώνει η τάξη τους. Στόχος της ΚΝΕ είναι όχι απλά να προβάλει τη στρατευμένη τέχνη αλλά να δώσει το έναυσμα για έναν πολιτισμό, που δεν θα έρχεται σαν δηλητηριασμένη κονσέρβα για τις συνειδήσεις των νέων αλλά θα δίνει γνώση, έμπνευση, κουράγιο, ελπίδα, στόχο. Να δώσει χώρο σε νέους καλλιτέχνες που έχουν αυτή τη φλόγα, ώστε να παραγάγουν τέχνη για το λαό και τα παιδιά του.

Οι εκδηλώσεις για το μήνα Γενάρη τιτλοφορούνται με μία έκφραση «δανεισμένη» από το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος «Η επιδημία της υπερπαραγωγής» και αναφέρεται στην καπιταλιστική κρίση. Νέοι της δουλειάς, των θρανίων, νέοι άνεργοι, γονείς, παιδιά λαϊκών οικογενειών είναι προσκεκλημένοι σε αυτήν την προσπάθεια, ώστε και με την ενεργό συμμετοχή τους να συμβάλουν στο να ξεσηκωθεί ένα πολιτιστικό ρεύμα στη νεολαία, το οποίο θα απαντά στην κουλτούρα της υποταγής, αλλά ταυτόχρονα να συμβάλει στην οργάνωση, στη συμμετοχή στον αγώνα. Να συμβάλουν σε αυτό το μέτωπο που ανοίγουν οι νέοι κομμουνιστές απέναντι στο εκμεταλλευτικό σύστημα, αναδεικνύοντας «επιθετικά» τα χαρακτηριστικά εκείνα που πρέπει να έχει ο πολιτισμός που αξίζει στα παιδιά της εργατικής τάξης. Να συμμετάσχουν σε αυτές τις πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις που μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία προβληματισμού, να δώσουν ερεθίσματα για σκέψη, διάβασμα, αναζήτηση, δημιουργία, αγωνιστική ανάταση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ