Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αυστηρά μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται από χτες στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, στην περιοχή γύρω από το Καπιτώλιο, από την αστυνομία του Καπιτωλίου σε συνεργασία με το Πεντάγωνο και μέλη της Εθνοφρουράς. Αφορμή δίνει η προγραμματισμένη για αύριο συγκέντρωση υποστηρικτών του τέως Προέδρου Ντ. Τραμπ οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις διώξεις σε βάρος άνω των 600 ατόμων, που συνελήφθησαν ή προσήχθησαν κατά τα βίαια έκτροπα της 6ης Γενάρη στο Καπιτώλιο.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε χτες ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για νέο δάνειο, στο φόντο πιέσεων για «μεταρρυθμίσεις» υπέρ ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. Ο νέος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ξένους δανειστές για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας, ενώ εκπρόσωποι της «Χεζμπολάχ» επιβεβαίωσαν χτες την άφιξη των πρώτων δεκάδων βυτιοφόρων που μεταφέρουν στον Λίβανο ιρανικό πετρέλαιο μέσω Συρίας.

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ.-- Πραγματοποιήθηκε χτες λίγο μετά τις 3 π.μ. η πρώτη διαστημική αποστολή χωρίς επαγγελματίες αστροναύτες της εταιρείας «SpaceX» του Ιλον Μασκ, με την εκτόξευση του πυραύλου «Falcon 9» από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Μεταξύ του τετραμελούς πληρώματος ήταν ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Αϊζακμαν.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε ότι δεν μπορεί να ζητήσει από τους δεκάδες ξένους ηγέτες που αναμένονται την επόμενη βδομάδα στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχουν στη Γενική του Συνέλευση, να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Η απαίτηση αυτή έχει διατυπωθεί από τις αρχές της Νέας Υόρκης, που δηλώνουν ότι πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να απαιτούνται για οποιονδήποτε εισέρχεται στην αίθουσα της ΓΣ του ΟΗΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ