Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας Αμερικανός τουρίστας, έχασαν τη ζωή τους και 52 τραυματίστηκαν από σεισμό 5,2 βαθμών που σημειώθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο νότιο Περού, σύμφωνα με τις αρχές. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το Τσιβάι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Καϊγιόμα, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται σε οκτώ χιλιόμετρα. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πληγεί ενώ φόβοι υπάρχουν για τους μετασεισμούς που σημειώνονται.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Οι ΗΠΑ παρέδωσαν χτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 13 κρατουμένους από την Υεμένη και τρεις Αφγανούς που ήταν κλεισμένοι επί χρόνια στα κολαστήρια του Γκουαντάναμο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταφορά κρατουμένων που έχει διαταχθεί από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ πλέον στις φυλακές του Γκουαντάναμο παραμένουν άλλοι 61 κρατούμενοι.

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ.-- Ταραχές ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ μετά το θάνατο του 23χρονου Αφροαμερικανού Σιλβίλ Σμιθ με βαρύ ποινικό μητρώο από αστυνομικό επειδή δεν άφησε καταγής το όπλο που κρατούσε. Κατά τις συγκρούσεις νεαρών με αστυνομικούς σημειώθηκαν ζημιές και πυρκαγιές σε καταστήματα στο κέντρο της πόλης, συνελήφθησαν πάνω από 30 άτομα και απαγορεύτηκε προσωρινά η νυχτερινή κυκλοφορία εφήβων.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο 35χρονος Ισπανόφωνος Οσκαρ Μορέλ συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας ως βασικός ύποπτος για το θανάσιμο πυροβολισμό του 55χρονου ιμάμη Μολάμα Ακόντζι και του 64χρονου βοηθού του Τάρα Ούντιν, το Σάββατο, τη στιγμή που έφευγαν από τέμενος στην περιοχή Οζον Παρκ στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

ΣΠΙΝΑΓΚΑΡ.-- Τουλάχιστον τέσσερα άτομα, ανάμεσά τους και ένας 16χρονος έφηβος, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα (μέρα που εορταζόταν η ανεξαρτησία της Ινδίας) από τα πυρά ινδικών δυνάμεων ασφαλείας στον ινδικό τομέα του Κασμίρ και πάνω από 15 άλλοι τραυματίστηκαν. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη βία των ινδικών αρχών και απαιτούν την απόσχισή τους από την Ινδία και την ένωσή τους με το Πακιστάν.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν ανακοίνωσε ότι συνέλαβε στην Τεχεράνη πολίτη με διπλή υπηκοότητα, που συνδέεται με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και εργαζόταν σε οικονομικό τομέα που σχετίζεται με το Ιράν. Νωρίτερα, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρεις σουνίτες ενόπλους σε ανταλλαγή πυρών στη δυτική πόλη Κερμασάχ.

MΠΑΝΓΚΟΚ.-- Το μπαράζ βομβιστικών εκρήξεων που σημειώθηκε τις περασμένες Πέμπτη και Παρασκευή σε επτά επαρχίες της Ταϊλάνδης (ανάμεσά τους και τουριστικά θέρετρα όπως το Πουκέτ) είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Την ευθύνη ανέλαβαν ισλαμιστές αυτονομιστές που ζητούν την απόσχιση περιοχών της νότιας Ταϊλάνδης εδώ και 12 χρόνια.

ΣΟΦΙΑ.-- Ο επικεφαλής της μεθοριακής αστυνομίας της Βουλγαρίας, Αντόνιο Ανγκέλοφ, και ο αναπληρωτής του απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους μετά το ξέσπασμα ενός σκανδάλου σε σχέση με έναν κατηγορούμενο σε υπόθεση για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Εκκληση στον Πρόεδρο της Νιγηρίας για απελευθέρωση συλληφθέντων τζιχαντιστών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μαθητριών λυκείου που απήχθησαν πρόπερσι (Απρίλη του 2014) από τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» ζήτησαν μητέρες των άνω των 200 κοριτσιών, μετά από βίντεο της οργάνωσης με ορισμένες από τις νεαρές ομήρους.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Καθήκοντα «ειδικού εντεταλμένου του ΟΗΕ για την παγκόσμια καταπολέμηση της ανεργίας των νέων» αναλαμβάνει από το Σεπτέμβρη ο Αυστριακός πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, με απόφαση του γγ του διεθνούς Οργανισμού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ