Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο ελιγμός του ανασχηματισμού

Με στοχευμένες διαρροές στα ΜΜΕ, η κυβέρνηση συντηρεί κλίμα ανασχηματισμού, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα από την ουσία της πολιτικής της και τα χειρότερα που έρχονται. Η συνταγή είναι διαχρονικά δοκιμασμένη από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και ο λαός έχει πλέον πλούσια πείρα, ώστε να μην πέσει στο λάκκο της κυβερνητικής προπαγάνδας και των αστικών ΜΜΕ. Ο ανασχηματισμός είναι το «χαρτί», που ρίχνει στο τραπέζι η εκάστοτε κυβέρνηση, κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας θυελλώδης γύρος αντιλαϊκών ανατροπών. Η αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό ευελπιστούν μ' αυτόν τον τρόπο να θολώσουν τα νερά, να καλλιεργήσουν φρούδες προσδοκίες, να αγοράσουν χρόνο και ανοχή από τα λαϊκά στρώματα.

Η προπαγάνδα του ανασχηματισμού συνδέεται σήμερα περισσότερο από ποτέ με την καλλιέργεια ενός τεχνητού κλίματος ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα «κοινωνικού χαρακτήρα», μετά τις βάρβαρες περικοπές και τα άλλα μέτρα - λαιμητόμο που νομοθέτησε το προηγούμενο δεκάμηνο σε βάρος της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια λένε τώρα ότι η κυβέρνηση θέλει να συνδέσει τη «στροφή» στην πολιτική της με την ανανέωση του Υπουργικού Συμβουλίου, την αντιμετάθεση υπουργών σε διάφορα πόστα και την ανάδειξη νέων προσώπων. Η προσπάθειά τους, με τερτίπια να κοροϊδέψουν το λαό, είναι προκλητική και σαν τέτοια πρέπει να απαντηθεί.

Οποιοδήποτε ανακάτεμα της τράπουλας κι αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός, οι επιλογές του θα γίνουν από τον ντορβά των υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έχουν υπερψηφίσει το αντιλαϊκό μνημόνιο, το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, τους νόμους που μειώνουν δραματικά τους μισθούς και τις συντάξεις. Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι φιλομονοπωλιακή και ενιαία. Τη στηρίζει το σύνολο των στελεχών της και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Οποιος κι αν αναδειχτεί στη μια ή στην άλλη υπουργική θέση, όποιος κι αν κληθεί να αντικαταστήσει ένα πρόσωπο από εκείνα που στις λαϊκές συνειδήσεις έχει ταυτιστεί με τα σαρωτικά αντεργατικά μέτρα, θα κληθεί να υπηρετήσει την ίδια στρατηγική, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και μάλιστα με το ύπουλο προσωπείο του δήθεν «άφθαρτου».

Οσο για την προπαγάνδα περί δήθεν «στροφής» της κυβερνητικής πολιτικής σε μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλεί στα λαϊκά στρώματα. Αφού πρώτα καταδίκασε χιλιάδες οικογένειες στη φτώχεια, αφού ισοπέδωσε όσα από τα δικαιώματα δεν πρόλαβε να γκρεμίσει η ΝΔ, τώρα η κυβέρνηση έρχεται να μιλήσει για «κοινωνική πολιτική» - όπως, για παράδειγμα, η επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» -, την οποία οι εργαζόμενοι θα κληθούν να διπλοπληρώσουν μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη στους δήμους και τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση τέτοιων και άλλων υπηρεσιών. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι βαθιά αντιλαϊκή. Δεν αλλάζει, δεν εξωραΐζεται, όποιος κι αν κληθεί να την προωθήσει, από οποιοδήποτε πόστο. Καμιά ανοχή δεν πρέπει να δείξει ο λαός στους ελιγμούς και την προπαγάνδα του ανασχηματισμού. Ο πόλεμος σε βάρος των δικαιωμάτων του μαίνεται αμείωτος και με πόλεμο πρέπει να απαντηθεί.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ