Τρίτη 17 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Εχουν χάσει την μπάλα...

Με αφορμή την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, αλλά και την ξεκάθαρη, δυναμική, μαζική αντίδραση του ΚΚΕ απ' την πρώτη στιγμή, διάφορες αντι-ΚΚΕ δυνάμεις (από τους φασίστες της ΧΑ μέχρι τους νυν ΣΥΡΙΖΑίους και τους πρώην της ΛΑΕ) βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν στο ΚΚΕ και να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του.

Οι μεν ΣΥΡΙΖΑίοι, όπως ο Καψώχας (ο γνωστός κυβερνητικός δημοσιογράφος της ΕΡΤ), δεν χάνουν ευκαιρία να υπερασπιστούν την αναβαθμισμένη σχέση της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και ανατριχιάζουν στην κριτική που κάνει το ΚΚΕ για την εμπλοκή της Ελλάδας στο έγκλημα. Διαμαρτύρονται, γιατί δήθεν το ΚΚΕ δεν λέει τίποτα για τη Ρωσία του Πούτιν, που και αυτή διεκδικεί ζώνες επιρροής.

Οι πρώην ΣΥΡΙΖΑίοι απ' την άλλη (ΛΑΕ - «Ισκρα») ασκούν κριτική στο ΚΚΕ ότι τηρεί πολιτική «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στο αμερικανοΝΑΤΟικό μπλοκ και τη Ρωσία, επειδή μιλάει για ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Από κοντά και οι χρυσαυγίτες, που ασκούν την ίδια ακριβώς κριτική. Οποία σύμπτωσις...

***

Αλήθεια, όμως, ποιοι μιλάνε για «ίσες αποστάσεις του ΚΚΕ;». Δεν άκουσαν την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, που είπε: «Οι ιμπεριαλιστές ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς της περιοχής. Καταστρέφουν και διαμελίζουν κράτη, αξιοποιώντας κατασκευασμένα στοιχεία και προσχήματα. Τώρα ανακάλυψαν επιθέσεις με χημικά όπλα του Ασαντ μέσα στη χώρα του. Μήπως, αλήθεια, είναι τυχαίο ότι η επίθεση έγινε ανήμερα της επίσκεψης στη Συρία κλιμακίου της Διεθνούς Επιτροπής για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, που η συριακή κυβέρνηση είχε αποδεχθεί; Είναι μήπως τυχαίο ότι αυτή η επίθεση έγινε σε μια περίοδο που υποχωρούσε ο στρατός των τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους", ο οποίος είχε στηριχθεί αρχικά από τις ΗΠΑ και άλλες περιφερειακές δυνάμεις; Μήπως είναι τυχαίο ότι αυτή η επίθεση, σήμερα τα ξημερώματα, έγινε την ώρα που ο συριακός στρατός ανακτούσε ένα σημαντικό μέρος του ελέγχου της χώρας του και νικούσε σε όλα τα μέτωπα τους ξένους εισβολείς; Ποιον λοιπόν συμφέρει αυτήν τη στιγμή η υπόθεση των χημικών; Είναι ξεκάθαρο. Μόνον αυτούς που αναζητούν προφάσεις και προσχήματα για να εξαπολύουν τις επιθέσεις τους κατά των λαών».

Πού ήταν όλοι αυτοί εδώ και τρεις μέρες, που το ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη του πρωτοστατούν στην οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων με χιλιάδες κόσμου στην Αθήνα και σ' όλη την Ελλάδα, με πορείες έξω απ' τις πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας;

Οι χρυσαυγίτες δεν περνάνε έξω απ' την αμερικάνικη πρεσβεία ούτε για να πάνε για καφέ. Οσο για κάτι αναρχικούς, Ρουβίκωνες κ.λπ., τσιμουδιά για τον πόλεμο...

***

Εχει ενδιαφέρον, επίσης, να θυμηθούμε τι έλεγαν ορισμένοι με αφορμή την εκλογή Τραμπ στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ:

«Η Χρυσή Αυγή θεωρεί θετική τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ, μία νίκη που επιτεύχθηκε ενάντια στις δυνάμεις του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου των ΗΠΑ» (δήλωση Μιχαλολιάκου).

«Σαρώνονται και δεν ξέρουν πού να κρυφτούν κατεστημένα κέντρα και δημοσκόποι με τις προβλέψεις τους. Η ανατροπή στις ΗΠΑ για όλο τον κόσμο μάλλον πρέπει να θεωρηθεί ανάλογη της ανατροπής που έχει προκαλέσει το Βrexit στις ευρωπαϊκές εξελίξεις (...) Η κατάρρευση διεθνώς των χρηματιστηρίων, μετά τη νίκη Τραμπ, δείχνει τους φόβους, αν όχι και τον τρόμο, του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου απέναντι σε αβέβαιες εξελίξεις (...) Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που θεωρούν ότι οι παλιές σταθερές της νεοφιλελεύθερης "παγκοσμιοποίησης" κλονίζονται και ότι η παγκόσμια τράπουλα θα ανακατευθεί πολύ δραστικά» («Ισκρα»).

***

Οπως, επίσης, αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2011 για τις εξελίξεις στη Συρία και τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», που αποτέλεσε την έναρξη της επέμβασης στη Συρία. Τότε που οι νυν ΣΥΡΙΖΑίοι και οι πρώην της ΛΑΕ βρίσκονταν «εις σάρκαν μίαν».

Την 1/8/2011, η κ. Ρένα Δούρου, τότε υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα υπεύθυνη του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωνε σε δήλωσή της: «Πέντε μήνες μετά από το ξεκίνημα της "άνοιξης της Συρίας", (...) τη στιγμή που ο λαός της Συρίας δίνει ένα αξιοθαύμαστο μάθημα θάρρους και αντίστασης σε ένα βάρβαρο καθεστώς, η διεθνής κοινότητα ουσιαστικά σιωπά, απορροφημένη από τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η στάση της όμως αυτή λειτουργεί ουσιαστικά ως "πράσινο φως" προς το καθεστώς Ασαντ, για να συνεχίσει να πνίγει στο αίμα ακόμη και τις πιο ειρηνικές διαδηλώσεις. ΤΩΡΑ η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τον ΟΗΕ και την ΕΕ, οφείλει να απομονώσει το αιμοσταγές καθεστώς, στηρίζοντας παράλληλα, πολιτικά και οικονομικά, τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. ΤΩΡΑ είναι πραγματικά η ώρα της έμπρακτης αλληλεγγύης προς το λαό της Συρίας».

Και λίγες μέρες αργότερα (19/8/2011), η κ. Δούρου επανήλθε δριμύτερη, λέγοντας:

«(...) η ΕΕ οφείλει να πρωτοστατήσει σε ένα ενιαίο διπλωματικό μέτωπο, που θα δώσει στον Πρόεδρο Ασαντ να καταλάβει ότι έχει έλθει η ώρα των τίτλων του τέλους. Για την ομαλή μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, για να μην πάει χαμένο το αίμα των χιλιάδων θυμάτων, των Σύρων πολιτών, που καθημερινά αψηφούν το φόβο τους και διαδηλώνουν κατά του καθεστώτος. Η ΕΕ οφείλει μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία στο λαό της Συρίας».

***

Ας αφήσουν, λοιπόν, τα σάπια. Ξέρουν όλοι πολύ καλά και τι λέει και τι κάνει το ΚΚΕ ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Είναι το μόνο Κόμμα που καταδίκασε έμπρακτα και μαζικά την επίθεση. Που προέβαλε και κατήγγειλε τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο έγκλημα μέσω της παροχής διευκολύνσεων και υποδομών. Που θέτει ζήτημα αποδέσμευσης της χώρας απ' τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις συμμαχίες τύπου ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ είναι το μοναδικό Κόμμα που αναδεικνύει την ουσία των εξελίξεων. Οτι δηλαδή η επέμβαση των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας κ.ά., δεν έχει καμία σχέση με τα προσχήματα που επικαλούνται, αλλά ότι πραγματικός στόχος είναι ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών και δρόμων, των σφαιρών επιρροής, το ξεκαθάρισμα στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών τους με τη Ρωσία.

Οτι η λύση για τον συριακό, τον ελληνικό, τον τουρκικό λαό, τους άλλους λαούς, είναι να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις αστικές τάξεις, στους καπιταλιστές, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς συνολικά.

Να διεκδικήσουν την εξουσία που θα ανοίξει το δρόμο για την ευημερία, την ειρήνη, για πραγματικά αμοιβαίες, επωφελείς σχέσεις ανάμεσα σε κράτη και λαούς. Ολα τα άλλα είναι αθώωση του σάπιου συστήματος που οδηγεί σε κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά.


Γ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org