Κυριακή 17 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διάθεση για αφαίρεση

Πορτρέτα, τοπία και νεκρές φύσεις, δημιουργίες της Εύας Περσάκη, περιλαμβάνει η έκθεση που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Παρουσιάζονται έργα των τελευταίων χρόνων, αλλά και αντιπροσωπευτικές δημιουργίες από την πολύχρονη εικαστική πορεία της ζωγράφου.

Οπως σημειώνει ο Στ. Λυδάκης «... η Εύα Περσάκη εμπνέεται από τα πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντός της (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) όπου κάθε μορφή εκφράζει ένα διαφορετικό κόσμο και ένα διαφορετικό αίσθημα. Τις μορφές διαδέχονται τα τοπία χωρίς την ανθρώπινη παρουσία και νεκρές φύσεις. Επιλέγει το χώρο που τη συναρπάζει και αρχίζει να τον επεξεργάζεται συναισθηματικά. Αφαιρεί από αυτόν όλα τα περιττά και συγκρατεί μεγάλες χρωματικές επιφάνειες και κηλίδες, συναρμολογώντας μια εικόνα που μοιάζει περισσότερο με όνειρο».

«Εδώ γίνεται φανερός ένας απλός ρομαντισμός αδιάφορο αν οι τόνοι είναι έντονοι και δυναμικοί, διότι η τεχνοτροπία της Εύας Περσάκη είναι εξπρεσιονιστική και δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αυθόρμητη αμεσότητα της έκφρασης πέρα από σχεδιαστικές ή ακόμα και συνθετικές δεσμεύσεις. Από την άλλη πλευρά, τα μεγάλα χρωματικά επίπεδα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις συναρμολογούν την εικόνα, προϋποθέτουν τη διάθεση για αφαίρεση, την απλή και ξεκάθαρη δομή. Η καλλιτέχνης έχει μια εξαίρετη αίσθηση του χρώματος...». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 του Μάη.

Κυριακή 17/4
  • Μελίνα Κανά
    Μελίνα Κανά
    Σε πανελλήνια πρεμιέρα ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, για τέσσερις μόνο παραστάσεις (17, 20, 22 και 24 Απρίλη) η όπερα του Μπέντζαμιν Μπρίτεν «Πίτερ Γκράιμς». Η παράσταση παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Λυρικό Θέατρο «Τζουζέπε Βέρντι» της Τεργέστης, σε σκηνοθεσία Πολ Καράν και μουσική διεύθυνση Αλκη Μπαλτά. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο εμφανίζεται ο τενόρος Βαγγέλης Χατζησίμος.
Δευτέρα 18/4
  • Το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή της ΑΣΚΤ, Δημοσθένη Κοκκινίδη, με τίτλο «Κείμενα για την τέχνη», παρουσιάζεται (8 μ.μ.) στην αίθουσα κινηματογράφου της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256). Θα μιλήσουν οι: Νίκη Λοϊζίδη, Παναγιώτης Πούλος.
  • Ροκ διαδρομές στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661), σήμερα και αύριο, με το συγκρότημα «Δυτικές Συνοικίες».
  • Στιγμές ερωτικού λόγου από τη Μελίνα Κανά και τους πιανίστες Θανάση Μπιλιλή, Γρηγόρη Σημαδόπουλο, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41) στο πλαίσιο των βραδιών που διοργανώνει το «Δίφωνο».
Τρίτη (19/4)
  • Μουσική παράσταση (10.30 μ.μ.) των: Γρηγόρη και Πέτρου Παπαεμμανουήλ με τίτλο «Φίλοι μας καλώς ορίσατε», στη μουσική σκηνή «Πανσέληνος» (Ανδριανού 101, Πλάκα). Συμπράττουν οι: Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Κυριάκος Γκουβέντας, Χρήστος Ζώτος, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Κώστας Μερετάκης.
  • Στο πλαίσιο του κύκλου μουσικής και κινηματογράφου «Αρωμα σκηνής», που διοργανώνουν η Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, στις 9 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν» θα παρουσιαστεί η «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ» του Θάνου Μικρούτσικου. Τραγούδι: Γιάννης Κούτρας. Αφήγηση: Δημήτρης Γιολδάσης.
Τετάρτη 20/4
  • Μανώλης Μητσιάς
    Μανώλης Μητσιάς
    Την παράσταση «Η ζωή είναι ωραία» του Τσέχοφ παρουσιάζει το «Ανοιχτό Θέατρο», σε μετάφραση Λυκούργου Καλλέργη - Κώστα Θεοφάνους, σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, σκηνικά - κοστούμια Αγνής Ντούτση, μουσική Αντώνη Μιχαηλίδη. Παίζουν: Γιώργος Ψυχογιός, Ντίνα Μιχαηλίδου, Θόδωρος Αντωνιάδης, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Ιωάννα Κανελλοπούλου και η Αφροδίτη Γρηγοριάδου.
  • Τη συναυλία «Ποιήσεως Σαπφούς Ενθύμιον» διοργανώνει (8.30 μ.μ.) στην αίθουσα συναυλιών «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41), το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου. Ερμηνεύει το «Σύνολο Κέλαδος».
Πέμπτη 21/4
  • «Η νομισματική πανσπερμία και η διαχείρισή της από τους ελληνικούς πληθυσμούς τον 17ο και 18ο αιώνα», είναι το θέμα της διάλεξης της Ευτυχίας Λιάτα, που θα πραγματοποιηθεί (7 μ.μ.) στο Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 12).
  • Σήμερα, αύριο και το Σάββατο στο Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζεται η «Λυσιστράτη» του Μιχάλη Κακογιάννη, με τους: Μάγια Μόργκενστερν, Βλαντιμίρ Ιβανόφ.
  • Εκθεση ζωγραφικής της Αννας Παλιεράκη φιλοξενείται στη γκαλερί «24» (Σπευσίππου 24). Θεματικός άξονας της ζωγράφου είναι ο άνθρωπος. Φιγούρες καθημερινές, στιγμές ανθρώπινης έκφρασης, διάλογος σχημάτων, παιχνίδια σκιάς και φωτός, σε άπειρες εκδοχές του και η μοναδικότητα της στιγμής, δίνουν δραματικές και εκφραστικές προεκτάσεις στα έργα.
Παρασκευή 22/4
  • Από την παράσταση «Η ζωή είναι ωραία»
    Από την παράσταση «Η ζωή είναι ωραία»
    Ο Μανώλης Μητσιάς αποκαλύπτει υπέροχα μελωδικά «τοπία», μέσα από ανεπανάληπτες ερμηνείες, στο «Συρμό», κάθε Παρασκευή, Σάββατο (11 μ.μ.) και Κυριακή (10 μ.μ.).
  • Είκοσι τέσσερις βαθυτυπίες - μονοτυπίες της Φωτεινής Στεφανίδου από το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη, «Σπαράγματα απουσίας» (εκδόσεις του «Φοίνικα»), περιλαμβάνει η έκθεση που φιλοξενείται στο Χώρο Τέχνης Βιβλίου (Στοά Αρσακείου 15).
Σάββατο 23/4
  • Εργα Μπαχ, Παγκανίνι κ.ά. ερμηνεύει (7 μ.μ.) ο κιθαριστής Ορέστης Καλαμπαλίκης στην αίθουσα συναυλιών «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41).
  • Η Big Time Sarah παρέα με τους Blues Cargo, φιλοξενούνται στη μουσική σκηνή «Στον αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης).

Εργο της Αννας Παλιεράκη
Εργο της Αννας Παλιεράκη


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ