Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Ράμπο» κατά δημοσιογράφων: «Την ώρα που στη Νασιρίγια βρίσκονταν σε εξέλιξη οι παρασκηνιακές κινήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης του Ιράκ υπό την αμερικανική εποπτεία, στη Βαγδάτη, Αμερικανοί πεζοναύτες προέβαιναν σε "πολεμικές" επιχειρήσεις κατά των ΜΜΕ! Χθες το πρωί, Αμερικανοί ράμπο, αφού έσπασαν τις κλειδαριές, εισέβαλαν με προτεταμένα όπλα σε δημοσιογραφικά δωμάτια του ξενοδοχείου "Παλεστάιν". Προτού προλάβει οποιοσδήποτε να διαμαρτυρηθεί, ακινητοποίησαν τους ενοίκους στο πάτωμα, και τους ανέκριναν σημαδεύοντας με τις κάννες των όπλων τα κεφάλια τους, ρωτώντας τους επιμόνως αν κρύβουν όπλα. Θύματα της εισβολής υπήρξαν δημοσιογράφοι από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αργεντινή, τη Χιλή και την Ελλάδα» (Γιάννης Διακογιάννης - Βαγδάτη - «ΝΕΑ»).

Η μεγάλη σφαγή: «Στις 6 Απριλίου φθάνουμε έξω από τη Βαγδάτη, οι κατοικημένες περιοχές πληθαίνουν. Οι Αμερικανοί σκοπευτές παίρνουν εντολή να πυροβολούν οτιδήποτε κινείται προς το μέρος τους... Μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα είδα με τα μάτια μου δεκάδες πολίτες να σκοτώνονται. Ξέρω καλά ότι τα πρώτα θύματα ενός πολέμου είναι οι άμαχοι, αλλά αυτά που συνέβησαν στο Ιράκ είναι πέρα από κάθε λογική» (Λόρεν βαν ντε Στοκ - φωτορεπόρτερ - «ΛΕ ΜΟΝΤ» - «ΒΗΜΑ»).

Η σκληρή πραγματικότητα: «"Το τι ακριβώς θα πουν μεταξύ τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες εδώ στην Αθήνα έχει ελάχιστη σημασία για μας. Η ΕΕ παίζει τελικά διακοσμητικό ρόλο στα κρίσιμα θέματα που μας αφορούν. Το κρίσιμο παιχνίδι παίζεται στην Ουάσιγκτον". Η φράση ανήκει σε Ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος αναφερόταν στη Σύνοδο Κορυφής της Αθήνας και στην "επόμενη ημέρα" του πολέμου στο Ιράκ. Οσο και αν μας δυσαρεστεί, η διαπίστωση απεικονίζει μια πραγματικότητα: η Ουάσιγκτον βρίσκεται στο απόγειο της ισχύος της και η ΕΕ κλονίζεται από μια κρίση αυτοπεποίθησης και εσωτερικών τριβών» (Αλ. Παπαχελάς - «ΒΗΜΑ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ