Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

-- Πώς επιδιώκουν να επιτύχουν την προσαρμογή της λειτουργίας της ΤΑ στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής;

Απάντηση:

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους έχουν ξεκινήσει από το 1994 και προωθούν ένα αντιδραστικό πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), που την οδηγεί αφ' ενός στο σφιχτό εναγκαλισμό της με την κεντρική εξουσία, αφ' ετέρου σε οικονομική καχεξία, αφού κόβονται οι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι προσαρμόζουν τη λειτουργία της ΤΑ στις ανάγκες της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Για παράδειγμα, καταργήθηκε συνταγματικά η υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί την ΤΑ, αλλά της δίνεται η δυνατότητα να επιβάλλει φόρους για να εξασφαλίσει χρήματα για τη λειτουργία και τη δράση της. Αυτή η κατεύθυνση βρίσκεται μέσα στη λογική της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της λεγόμενης «σύγκλισης» και απορρέει από την ένταξη στην ΟΝΕ. Το ίδιο ισχύει και με τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών (π.χ. καθαριότητα), αλλά και με την υποχρεωτική ανάθεση τομέων κοινωνικής πολιτικής (π.χ. φύλαξη στο σπίτι, παιδικοί σταθμοί), χωρίς πόρους. Η ΤΑ για να ανταποκριθεί στην παροχή υπηρεσιών πρέπει να λειτουργήσει ανταποδοτικά, δηλαδή να πληρώνουν οι δημότες αυτές τις υπηρεσίες. Ετσι αυτές οι δράσεις ανατίθενται είτε σε δημοτικές επιχειρήσεις, είτε σε ιδιωτικές.


Αλλά για να επιβληθεί αυτή η πολιτική, χρειάζεται διοικήσεις στους ΟΤΑ που να επιθυμούν να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική, παρεμβαίνοντας και στο λαϊκό παράγοντα, προκειμένου να την αποδεχτεί, να μην υπάρχουν λαϊκές αντιστάσεις. Δε θέλει λοιπόν ενοχλητικές φωνές στην ΤΑ που να εναντιώνονται στις επιλογές της κυβέρνησης και του κράτους.

Πώς επιτυγχάνονται όλ' αυτά;

Με την εφαρμογή καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος, τη μη εφαρμογή της απλής αναλογικής. Ετσι, για παράδειγμα, με τους δύο γύρους για την εκλογή δημάρχου ή νομάρχη, που παίρνει και την πλειοψηφία των συμβούλων, μειώνεται η εκπροσώπηση των άλλων συνδυασμών, χάνεται η αντιπροσωπευτικότητα.

Η αντιπροσώπευση στα όργανα της ΤΑ χάνεται επίσης και με την εφαρμογή μέτρων που εμποδίζουν τη συμμετοχή όλων των απόψεων στην εκλογική διαδικασία.

Ποια μέτρα είναι αυτά;

Η ποσόστωση για την υποχρεωτική συμμετοχή γυναικών στους συνδυασμούς, όταν είναι γνωστό ότι γυναίκες από τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα δυσκολεύονται ή και δεν μπορούν να συμμετέχουν, αφού είναι αναγκασμένες να δουλεύουν και να επωμίζονται τις υποχρεώσεις του νοικοκυριού, γεγονός που δεν αφήνει ούτε ελάχιστα περιθώρια χρόνου.

Το παράβολο για συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες, το οποίο πληρώνεται, δυσκολεύει επίσης τη συμμετοχή ανθρώπων από τα λαϊκά στρώματα.


Οι αλλαγές που προωθούνται στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων των Καποδιστριακών Δήμων (π.χ. προτάσεις για αύξηση των δημοτικών συμβούλων, άρα και των υποψηφίων), και τον περιορισμό του ρόλου των Διαμερισματικών Συμβουλίων.

Με τη λειτουργία της ΤΑ μέσω ποικιλόμορφων και ποικιλώνυμων Δημοτικών Επιχειρήσεων για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταποδοτικότητας της επιχειρηματικής δράσης, των πελατειακών σχέσεων, της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων. Γι' αυτά έχουμε ήδη αναφερθεί.

Με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στην κατεύθυνση η ΤΑ να λειτουργεί σαν απλός εκτελεστικός μηχανισμός ειλημμένων αποφάσεων. Είναι γεγονός ότι προγράμματα, πρωτοβουλίες της ΤΑ που δεν είναι ενταγμένα στη λογική της κεντρικής εξουσίας, δεν εγκρίνονται.

Ολα τα παραπάνω απεικονίζουν την πραγματικότητα που θέλει την ΤΑ να λειτουργεί σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Ο λαός μπορεί να την αντιμετωπίσει με τη δική του πάλη, αλλά και με την εκλογή διοικήσεων που να αντιστέκονται, να απειθαρχούν σ' αυτές τις επιλογές και να διεκδικούν μαζί με το μαζικό κίνημα λύσεις στα προβλήματα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ