Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΑΝΤ.-- Σαουδάραβες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες ότι εξουδετέρωσαν νέο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος (drone) που έστειλαν οι Υεμενίτες αντικαθεστωτικοί Χούτι για να πλήξει το διεθνές αεροδρόμιο Αμπχα της νότιας Σαουδικής Αραβίας στα σύνορα με την Υεμένη. Και αυτό το αεροσκάφος ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Ωστόσο η κατάρριψή του δεν προκάλεσε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε νέο υψηλό επίπεδο - ρεκόρ, πολύ κοντά στα 50.000 δολάρια, κινήθηκε χτες το bitcoin, διευρύνοντας το ράλι του. Στην αγορά της Ασίας, το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα σκαρφάλωσε 3,6%, στα 49.913 δολάρια. Μέσα στον τελευταίο χρόνο η τιμή του συγκεκριμένου ψηφιακού νομίσματος έχει πενταπλασιαστεί καθώς στηρίζεται πλέον από μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως από την «Tesla», που επένδυσε 1,5 δισ. δολάρια στο κρυπτονόμισμα (ως δικλίδα ασφαλείας σε περίπτωση που «σκάσει» η φούσκα του δολαρίου).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συνεχίζεται το πρωτοφανές κύμα ψύχους και σφοδρών χιονοκαταιγίδων που πλήττει από την αρχή της βδομάδας πολλές περιοχές των ΗΠΑ με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων. Εκατομμύρια Αμερικανοί είναι παράλληλα εκτεθειμένοι στο κρύο και λόγω πολύωρων διακοπών ρεύματος.

ΧΑΓΗ.-- Οι Πατρίς Εντουάρντ Νγκαρ και Αλφρεντ Γικατόμ που ήταν επικεφαλής πολιτοφυλακών Χριστιανών της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας οι οποίοι δικάζονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δήλωσαν χτες αθώοι για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν, όπως φόνοι αμάχων, βασανιστήρια και επιθέσεις.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιάνεζ Τζάνσα βγήκε αλώβητη από την πρόταση μομφής που κατέθεσαν εναντίον της κόμματα της αντιπολίτευσης με την κατηγορία της διασπάθισης κρατικού χρήματος καθώς ψηφίστηκε από 40 βουλευτές σε σύνολο 90.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ