Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΑΛΑ.-- Οκτώ μικρά παιδιά και ένας δάσκαλος σκοτώθηκαν όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε συγκρούστηκε με φορτηγό σε δρόμο της Δυτικής Οχθης. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν τραυματισμένα άλλα τουλάχιστον 32 παιδιά και δάσκαλοι, και δεν αποκλείεται ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε παλαιστινιακά και ισραηλινά νοσοκομεία, ενώ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κήρυξε 3ήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του.

ΣΑΝΑ'Α.-- Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στην επαρχία αλ Μπάιντα, στο νότο της Υεμένης, στους κόλπους της ισλαμιστικής «αλ Κάιντα», μετά τη δολοφονία ηγετικού στελέχους της από συγγενή του.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Κινηματογραφική επιχείρηση για την απόδραση 119 κρατουμένων πραγματοποίησαν χτες στις φυλακές της πολιτείας Κόγκι στη Νιγηρία ένοπλοι δράστες που εισέβαλαν ανατινάσσοντας με εκρηκτικά την πύλη εισόδου. Κατά την απόδραση σκοτώθηκε ένας δεσμοφύλακας. Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους επρόκειτο να περάσουν από δίκη, ενώ κανένας τους δεν θεωρούνταν γνωστός ή πολύ επικίνδυνος ύποπτος εγκληματικών πράξεων. Οι νιγηριανές αρχές στρέφουν τις υποψίες τους στους ισλαμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ».

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Χιλιάδες Σομαλοί καταφθάνουν από χτες στις νοτιοδυτικές περιοχές της πρωτεύουσας Μογκαντίσου καθώς κλιμακώνεται η επιχείρηση των στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης κατά των ισλαμιστών ανταρτών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» στην περιοχή Αφγκόγε, όπου ζουν περίπου 400.000 άνθρωποι.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ενας μεταλλωρύχος σκοτώθηκε χτες στη διάρκεια κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν απολυθέντες συνάδελφοί του σε ορυχείο πλατίνας στο Ράστενμπεργκ (100 χλμ νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ) της Ν. Αφρικής. Οι τοπικές αρχές ισχυρίστηκαν πως το θύμα σκοτώθηκε αφού δάρθηκε, μαχαιρώθηκε και ξεγυμνώθηκε από τους συναδέλφους του, οι οποίοι είχαν εξαγριωθεί από την απόφαση δικαστηρίου με την οποία κηρύχθηκε παράνομη η απεργία τους. Στη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν πάνω από 100 συλλήψεις.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-- Ασυλο παρείχε ο Παναμάς σε έναν εκ των τριών διευθυντών της εφημερίδας «El Universo» του Εκουαδόρ, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που καταδικάστηκαν για τα ψεύδη και την εκστρατεία λάσπης ενάντια στον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα. Ο Παναμάς εξελίσσεται γοργά σε «παράδεισο διωκόμενων», όπως αξιωματικούς από τη Βενεζουέλα που συμμετείχαν σε ανατρεπτικές δράσεις ή το αποτυχημένο πραξικόπημα ή την πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Κολομβίας, Μαρία Ουρτάδο, που διώκεται για σειρά εγκλημάτων.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η Βραζιλία παρέχει δύο στρατιωτικά ελικόπτερα που μπορούν να μεταφέρουν τουλάχιστον 15 ανθρώπους ώστε να είναι χρησιμοποιηθούν στην επιχείρηση απελευθέρωσης αιχμαλώτων στην οποία μονομερώς θα προχωρήσουν οι FARC.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ