Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Αεροδρόμιο Σπάτων

Για τις περιβαλλοντοκτόνες διαστάσεις του έργου είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε, όταν ακόμα γινόταν η συζήτηση για την κατασκευή του. Επίσης και για τη σκοπιμότητα της κατασκευής του, που σχετιζόταν όχι με λόγους ασφαλείας ή λειτουργικότητας, μια και υπήρχε η εναλλακτική λύση στην Τανάγρα, αλλά για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων σε συγκεκριμένες εταιρίες (μοίρασμα σε Γερμανούς και Γάλλους, που μοιράστηκαν αεροδρόμιο και το μετρό αντίστοιχα). Την ίδια στιγμή, μια και μιλάμε για μεταφορές, το σιδηροδρομικό δίκτυο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και ξοδεύονται ψίχουλα για τον εκσυγχρονισμό του. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που έχει κι αυτή τις ρίζες της στην εξάρτηση από τις εταιρίες αυτοκινήτων, ελαστικών και καυσίμων. Η αποπεράτωση των έργων στο αεροδρόμιο των Σπάτων πλησιάζει στο τέλος της, χωρίς όμως να έχει λυθεί το βασικότερο πρόβλημα. Η δυνατότητα πρόσβασης σ' αυτό. Οι χάρτες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αυτή τη φορά δεν πείθουν κανέναν, γιατί η διαδρομή προς το νέο αεροδρόμιο θα είναι από άποψη χρόνου για επιβάτες με γερά νεύρα. Χρόνοι που θα ξεκινούν από 1,5 ώρα και θα φτάνουν τις 2 ώρες (ίσως και περισσότερο), θα αυξάνουν όχι μόνο τη διάρκεια του συνολικού ταξιδιού, αλλά και το κόστος. Το εάν και αυτό εντάσσεται στα «εκσυγχρονιστικά οράματα» της κυβέρνησης εναπόκειται στην κρίση των πολιτών.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Πόσο θα κοστίσει το θερμοκήπιο;

Αναφερόμαστε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι επιπτώσεις του οποίου θα στοιχίζουν ετησίως από το 2050 περίπου 112,5 τρισεκατομμύρια δρχ. Την εκτίμηση αυτή δεν την έκανε κάποια περιβαλλοντική οργάνωση, αλλά η εταιρία «Munich Re» για λογαριασμό του Οργανισμού Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών, γνωστού ως UNEP. Εφιαλτικά σενάρια που δυστυχώς αφήνουν ασυγκίνητες τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων χωρών, που βρίσκονται πλήρως υποταγμένες στα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Ραδιενεργείς χωματερές στην Αλβανία

Η Γερμανία, εκτός από βόμβες που έσπειρε στη Γιουγκοσλαβία, συμφώνησε να στέλνει τα ραδιενεργά απόβλητά της στην Αλβανία, που δέχτηκε να τα «αποθηκεύει» σε ανενεργά ορυχεία της. Το ίδιο σκηνικό υπάρχει και στα Σκόπια. Ποτέ δεν πήγαινε καλά ο Αξονας με τα Βαλκάνια.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Ιστορίες για φώκιες

Κυκλοφόρησε το ένατο τεύχος της Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, που εδώ και χρόνια προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και να αφυπνίσει την πολιτεία για τη σπουδαιότητα του ζητήματος αυτού. Κι ενώ στον πρώτο τομέα τα πάει πολύ καλά, αν κρίνουμε από την ανταπόκριση των παιδιών, των μαθητών και πολλών πολιτών, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τους καθ' ύλην αρμόδιους. Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που υπογράφει ο πρόεδρος της Εταιρείας αναφέρει τα «θα» της κυβέρνησης για τα θαλάσσια πάρκα της Αλοννήσου, της Κιμώλου και της Καρπάθου. Μια συνήθης πρακτική του ΠΑΣΟΚ, που και εντελώς ανέξοδη είναι και περνά ένα οικολογικό προφίλ προς άγραν ψήφων. Παλιά της τέχνη κόσκινο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ