Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν χτες πυρ εναντίον αυτοκινήτου που κατευθυνόταν καταπάνω στην πύλη του Μνημείου των Απομάχων, στο κέντρο του Παρισιού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο οδηγός, ένας 37χρονος άνδρας με καταγωγή από το Μαρόκο, συνελήφθη και οι αρχές ερευνούσαν τα αίτια της πράξης του. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι το Φλεβάρη θα επισκεφτεί το Παρίσι ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τους 11 έφτασαν στις Φιλιππίνες οι νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα «Μελόρ», που μεταξύ άλλων προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες και εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμι, δήλωσε πως από τις έρευνες που έχουν γίνει δεν έχουν βρεθεί αποδεικτικά στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι φερόμενοι δράστες της σφαγής στο Σαν Μπερναρντίνο, με 14 νεκρούς, ήταν μέλη κάποιου πυρήνα ούτε ότι είχαν οποιαδήποτε επαφή με μαχητικές οργανώσεις στο εξωτερικό. Πρόσθεσε πως ο 28χρονος Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ και η 29χρονη Τασφίν Μαλίκ είχαν ταχθεί υπέρ του «τζιχάντ» αλλά ποτέ ανοιχτά σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΤΟΧΑ.-- Αγνωστοι ένοπλοι που επέβαιναν σε μεγάλη αυτοκινητοπομπή, μικρών φορτηγών, απήγαγαν χτες τα χαράματα 26 πολίτες από το Κατάρ στην περιοχή Μπουσάγια, στην έρημο Σαμάουα, κοντά στα σύνορα του Ιράκ με τη Σαουδική Αραβία. Μεταξύ των ομήρων είναι και μέλη της βασιλικής οικογένειας του Εμιράτου.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Η οργάνωση ισλαμιστών μισθοφόρων «Ανσάρ Ντιν», που θεωρείται παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» στη βόρεια και δυτική Αφρική, επιτέθηκε σε στρατώνα της πόλης Νιον του βόρειου Μάλι, προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων και τραυματιών μεταξύ των στρατιωτών και κατάσχοντας σημαντικές ποσότητες όπλων και πυρομαχικών.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα πορεία κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του Νοτιοαφρικανού Προέδρου, Τζέικομπ Ζούμα, ζητώντας την παραίτησή του. Η διαδήλωση φαίνεται πως διοργανώθηκε σε ένα βαθμό και από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ