Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η διεθνής υπηρεσία του BBC ξεκινά 11 νέα ξενόγλωσσα προγράμματα στοχεύοντας στην αύξηση της προπαγάνδας σε χώρες της Ανατολικής και Δυτικής Αφρικής, αλλά και σε χώρες της Ασίας με πρώτη τη ΛΔ Κορέας έπειτα από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αυξήσει τη χρηματοδότηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Εγκρίθηκε κατ' αρχήν από το ισραηλινό κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση εκατοντάδων σπιτιών Εβραίων εποίκων που κτίστηκαν πάνω σε γη ιδιοκτησίας Παλαιστινίων. Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τον ολοένα και αυξανόμενο ρόλο των εποίκων στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ, κατατέθηκε στη Βουλή μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για εκκένωση περίπου 2.500 σπιτιών Εβραίων εποίκων, που κτίστηκαν σε γη ιδιοκτησίας Παλαιστινίων στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, έως τις 25 Δεκέμβρη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Σημαντικές ζημιές σε τρεις πετρελαιαγωγούς στο Δέλτα του Νίγηρα στη νότια Νιγηρία προκάλεσαν χτες ένοπλοι της νέας οργάνωσης «Εκδικητές του Δέλτα του Νίγηρα». Οι επιθέσεις έγιναν σε αγωγούς της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας AGIP, της νιγηριανής πετρελαϊκής «Oando» και της oλλανδοβρετανικής «Shell» που εφοδίαζαν με 300.000 βαρέλια πετρελαίου τη μέρα τον τερματικό σταθμό εξαγωγής «μαύρου χρυσού» στην πολιτεία Μπαγέλσα. Η επίθεση έγινε σε αντίποινα για επιθέσεις του στρατού αλλά και για την μόλυνση που προκαλούν οι εταιρείες.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση με παγιδευμένη με εκρηκτικά μοτοσικλέτα που έπεσε πάνω σε όχημα που μετέφερε μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας στην Καμπούλ. Ακόμα 13 άτομα τραυματίστηκαν. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι η συγκεκριμένη μονάδα ανήκει στις υπηρεσίες φύλαξης υψηλόβαθμων αξιωματούχων και είναι η δεύτερη φορά που δέχεται επίθεση φέτος.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε εκτίμησε ότι οι σχέσεις του με τον νέο Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, θα εξελιχθούν ομαλά καθώς ο Τραμπ «δεν ανακατεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα αντιμετωπίσει με δικαιοσύνη τους παράνομους μετανάστες που σχεδιάζεται να απελαθούν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ